Interieurs en objecten uit de wederopbouw

De perskamer van Gerrit Rietveld.
Hoogstins2024

In het Van Eesteren Museum is de nieuwe tentoonstelling Rijke eenvoud, interieurs & objecten uit de wederopbouw te zien. De expositie toont gerestaureerde meubelensembles van bekende Nederlandse ontwerpers uit de periode 1945-1965, objecten van verzamelaars en werk van hedendaagse makers. 

De meubelensembles tonen een dwarsdoorsnede van ontwerpen voor wonen, werken en ontspannen uit de periode van de wederopbouw. Het museum bij de Sloterplas toont onder meer de perskamer die Gerrit Rietveld in 1958 ontwierp voor het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs. Ook zijn een ladekast voor lingerie van Hein Salomonson uit 1954, een fauteuil van Dirk van Sliedregt uit de jaren zestig en een woninginterieur van Coen de Vries uit 1954 tentoongesteld.

Hoewel er een voorliefde bestaat voor vintage en hergebruik van meubels uit de wederopbouwperiode, dreigen deze interieurs en ontwerpen volgens het Van Eesteren Museum te verdwijnen. De expositie toont ook werk van de hedendaagse makers Chris Slutter, Mina Abouzahra en kunstenaarscollectief DAY collective. Bij het vallen van de avond verandert het paviljoen in een lichtbaken door een lichtinstallatie van videokunstenaar Martin Boverhof.

Bij de tentoonstelling is er ook een randprogramma met lezingen door kunsthistorici en ontwerpers, workshops en de presentatie van het boek Interieurs van herrijzend Nederland 1940-1965 dat medio december verschijnt.

Open: donderdag t/m zondag, van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, Amsterdam

 

DeWestkrant