Skateboardcultuur in beeld bij Van Eesteren Museum

Skateboarder Jason Lijnzaat en videograaf Sjoerd Wess in de Marnixbowl © Photo Frank.
Hoogstins2024

Van zondag 7 mei tot en met zondag 9 juli is bij het Van Eesteren Museum in Nieuw-West (Noordzijde 31) een nieuwe expositie te zien: ‘Skateboard City’. Volgens de omschrijving is dit ‘een grootschalige tentoonstelling over skateboardcultuur in relatie tot de stad: origineel, creatief en do-it-yourself’.
Skateboarders kijken op een unieke manier naar de stad. Waar sommige stadsbewoners muren en hekken zien als obstakels, beschouwen skateboarders ze als uitdaging. Voor een skateboarder is de stad één grote speeltuin. En dat idee staat centraal in de nieuwe tentoonstelling.
Het skateboarden is geboren in de jaren 60 van de vorige eeuw in Santa Monica in Californië. Daar waren surfers bij slecht weer, denk aan kleine golven of veel wind, op zoek naar een manier om de tijd te doden. Vervolgens is het sidewalk surfen, ofwel skateboarden, ontstaan. De tentoonstelling toont onder meer origineel archiefmateriaal van Amsterdamse skateboarders, films, foto’s, muziek, maquettes, plattegronden én een skateboard ramp (helling).