3 redenen waarom je naar de topmusea in (Nieuw-)West moet gaan

Museum Het Schip: Fré Cohen (foto: collection Peter van Dam).
Hoogstins2024

Met al die musea in (Nieuw-)West hebben we ook op cultureel terrein niets te klagen. Ontdek het tijdens de Museumnacht op 6 november of reserveer zo snel tickets mogelijk voor een ander cultureel uitje. Hierbij enkele tips.

Op zaterdag 6 november 2021 openen meer dan 50 musea hun deuren tijdens de 21e editie van Museumnacht Amsterdam. Natuurlijk doen musea in (Nieuw-)West ook dit jaar weer mee. Zoals altijd ging de verkoop van de tickets weer als een trein. Inmiddels zijn ze uitverkocht. Wil je je daar niet bij neerleggen, meld je dan aan voor de wachtlijst. Misschien kun je er dan toch nog bij zijn en genieten van dit programma. Een andere optie: reserveer alvast voor een van deze exposities of bijeenkomsten.

Museum Het Schip, Oostzaanstraat
Van 2 november 2021 tot en met 4 september 2022 is hier een tentoonstelling over de Nederlandse kunstenares en grafica Fré Cohen (1903-1943). Zij was een succesvolle en beeldbepalende vrouw in de mannenwereld van het grafisch ontwerp. Maar dat niet alleen: in haar werk verwoordde ze zowel de vormtaal als de idealen van de Amsterdamse School. Ze is dan ook van groot belang geweest voor deze stroming in de architectuur. Verder is tot eind maart in Museum Het Schip het werk van beeldhouwer Fabio Pravisani te bewonderen. Hij maakte het beeld van verzetsstrijder Jacoba van Tongeren, dat onlangs is onthuld op het Antillenplein.  Zijn bronzen beelden zijn in het museum te koop.

New Metropolis Nieuw-West, Burgemeester Rendorpstraat
Op 4 november wordt hier de documentaire Gentrifed Stories vertoond. Hierin krijg je een beeld van de geschiedenis en impact van gentrificatie (veryupping) door de ogen van schrijvers, verhalenvertellers en ondernemers uit verschillende delen van Amsterdam. Op 18 november is er een vrouwenbijeenkomst over de toekomst van Nieuw-West: wat vinden zij belangrijk? Op 29 november worden de nieuwste ontwikkelingen in het Sloterdijkgebied besproken en krijg je een idee van de ruimtelijke veranderingen die hier plaatsvinden.

Van Eesteren Museum, Noordzijde
Tot 14 November 2021 kun je nog naar We built this city on Rock and Roll. Deze tentoonstelling draait om de opkomst van jeugdcultuur in de jaren 50, 60 en 70 en de centrale rol die muziek daarin speelt.Het middelpunt van de expositie is de overzichtstentoonstelling met werk van muziekfotograaf Gijsbert Hanekroot. Je kunt hier de foto’s te zien die hij van (inter)nationale pophelden uit die jaren maakte, zoals Mick Jagger, David Bowie en Lou Reed. Ben je liever buiten? Struin dan op 6 november mee door stadswildernis de Brettenzone. Onderweg vertelt landschapsarchitect Pieter Boekschooten je alles over dit bijzondere groengebied tussen de Amsterdamse Haarlemmerpoort en Halfweg. Als ontwerper van stukjes Brettenzone kent hij de paden en bijzonderheden als geen ander. De wandeltocht voert je mee door het ruige riet, wilde bosschages en langs verscholen waterpartijen.