Expositie ‘Indonesië en de Amsterdamse School’

Hoogstins2024

In museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt is een tentoonstelling over de relatie van de Amsterdamse School met Nederlands-Indië, het tegenwoordige Indonesië. Met film- en fotomateriaal, tekeningen, prenten en toegepaste kunst laat de tentoonstelling zien hoe Nederlandse architectuur werd beïnvloed door de vormen, kleuren en materialen uit de voormalige kolonie.

De Indonesische vormen, kleuren en materialen maakten op de vernieuwers van de Nieuwe Kunst en de Amsterdamse School diepe indruk. Vooral de tempelcomplexen, de volksarchitectuur en de ambachten werden bestudeerd. Sommigen reisden naar Nederlands-Indië, maar de meesten deden indrukken op tijdens wereldtentoonstellingen. Zo werden in 1910 in Brussel Indonesische ambachten als batikken en vlechten getoond.

In de tentoonstelling krijg je de Indonesische invloed op gebouwen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst van de Amsterdamse School te zien. Een voorbeeld zijn de golvende daken van de Minangkabauhuizen uit Sumatra. Die vind je als beeldrijm terug in huizen van de Amsterdamse School van rond de jaren twintig. Ook andere Indonesische vormen, zoals de gunungan en de mythische naga-draakslang, zijn door de vormgevers van de Amsterdamse School verwerkt in meubels, metselverbanden en kunstvoorwerpen.

Indonesië en de Amsterdamse School
Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45
Tot en met 27 augustus 2023