Duurzame en ‘eerlijke’ kledingfabriek in Hugo de Grootbuurt

In dit voormalige schoolgebouw gaat New Optimist 'sociaal, lokaal en circulair' kleding produceren. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Modemerk New Optimist gaat verhuizen van de Bilderdijkstraat naar een grotere ruimte in de Hugo de Grootbuurt. Eind maart wil New Optimist een eigen fabriek voor lokaal en duurzaam geproduceerde kleding openen in een voormalig schoolgebouw in de Rombout Hoogerbeetsstraat.

New Optimist ontwerpt en maakt op kleine schaal kleding, tot nu toe in de winkel en werkplaats in de Bilderdijkstraat. Het streven is om de mode-industrie ‘op zijn kop te zetten’, zei mede-oprichter Nelleke Wegdam afgelopen zomer tegen De Westkrant. “Het moet en kan anders, dat willen wij laten zien.” 

De kleding-industrie staat te boek als vervuilend en werkomstandigheden en verdiensten voor textielarbeiders zijn vaak slecht. New Optimist heeft als doel om ‘sociaal, lokaal en circulair’ kleding te maken. Voor de kleding -vooral hoodies, T-shirts en sweaters- gebruiken de kleermakers gerecyclede garen uit restpartijen, verweven met biologisch katoen. 

Met de opening van een eigen kledingfabriek wil New Optimist een schaalsprong maken. Het benodigde geld is opgehaald met crowdfunding. De winkel in de Bilderdijkstraat is nu gesloten. Op 15 en 16 december is er nog wel een sample sale. Ook komt er vanaf februari een pop-up shop in De Bijenkorf. 

Nelleke Wegdam in de winkel annex atelier van New Optimist in de Bilderdijkstraat. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant