Tentoonstelling over architect Michel de Klerk, inspirator Amsterdamse School

Museum Het Schip, ontworpen door Michel de Klerk. (Foto Helma Timmermans)
Hoogstins2024

Honderd jaar na het overlijden van de wereldberoemde architect Michel de Klerk is er een tentoonstelling over hem in Museum Het Schip. Met de expositie Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School viert Het Schip zijn talent en enorme invloed. Zijn ‘arbeiderspaleizen’ Het Schip in de Spaarndammerbuurt en De Dageraad in Zuid zijn wereldberoemd.

De Klerk was een idealistisch en visionaire architect die kunstwerken schiep om in te wonen, maar ook kunstenaar. Zijn tekeningen en toegepaste kunst spreken nog altijd tot de verbeelding. De tentoonstelling besteedt aandacht aan zijn rijke oeuvre, inspiratiebronnen en leven in het Amsterdamse bohemièn- en kunstenaarsmilieu van de jaren twintig van de vorige eeuw. 

Fantasievolle volkswoningbouw
Honderd jaar geleden, op 24 november 1923, stierf De Klerk op zijn 39ste verjaardag aan een longontsteking. Hij was volgens Museum Het Schip een van de grootste architecten die de wereld heeft gekend: in zijn tijd werd hij al de Rembrandt onder de architecten genoemd. Talloze boeken, tijdschriften en artikelen zijn over hem verschenen waarin vooral zijn sociale hart en fantasievolle volkswoningbouw centraal staan.

Schoonheid voor arbeiders
De Klerk wilde van bouwwerken kunstwerken maken. Hij was de wegbereider en inspirator van de Amsterdamse School. Zonder hem had de beweging die bekend staat om zijn expressieve stijl vol symboliek, niet bestaan. De Klerk wilde schoonheid aan de arbeiders schenken: “Niets is mooi genoeg voor de arbeider die al zo lang zonder schoonheid heeft moeten leven.”

Schilderijen
Minder bekend is dat De Klerk ook een getalenteerde meubelmaker, ontwerper en tekenaar was. Meubels, decors, tekeningen en schilderijen nemen in de expositie een belangrijke plaats in. Bezoekers ontdekken wie De Klerk was. Als idealistisch architect en kunstenaar, maar ook als mens, vriend en collega. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek met een overzicht van leven en werk van Michel de Klerk.

Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School 
Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45

DeWestkrant