Rondkijken in Jeruzalemkerk

Jeruzalemkerk. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Jeruzalemkerk in De Baarsjes opent zondag 10 april de deuren voor architectuurliefhebbers en andere nieuwsgierigen. Het gebouw in de Jan Maijenstraat is een interessant voorbeeld van de bouwstijl Amsterdamse School. De toegang tussen 12 en 17 uur is gratis en er zijn rondleidingen. Vanaf 14 uur zal het orgel af en toe worden bespeeld.

Het bakstenen gebouw ziet er op het eerste gezicht niet uit als een kerk, maar is dat wel. De Jeruzalemkerk is de enige kerk in de stijl van de Amsterdamse School die zowel van buiten als van binnen intact is gebleven. De kerk is als zodanig in gebruik, maar dient soms ook als dependance voor poppodium Paradiso.

De kerk is gebouwd in 1928-1929 naar ontwerp van Ferdinand B. Jantzen. De architect liet het strakke ontwerp aansluiten op omringende woningblokken in Amsterdamse Schoolstijl. Het ontwerp is beïnvloed door gebouwen van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright.

In het Stedelijk Museum opent op zaterdag 9 april de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School, met interieurontwerpen uit de jaren 1910-1930 zoals meubels, lampen, klokken, keramiek, textiel en behang. In 2016 wordt het 100-jarig bestaan van de Amsterdamse School gevierd met diverse tentoonstellingen en activiteiten.

DeWestkrant