Bewoners Witte de Withstraat willen snel maatregelen na ongeluk

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Omwonenden van de Witte de Withstraat dringen aan op nieuwe snelheidsbeperkende maatregelen. Dit nadat afgelopen weekend een 16-jarig meisje door een auto werd geschept. De straat in De Baarsjes staat bekend als een ‘racebaan’ voor bepaalde automobilisten, zeker nu de tramlijn hier is opgeheven.

Vorig jaar raakte een vrouw die bij tramhalte stond ernstig gewond na een aanrijding. Het stadsdeel bracht in november vier tijdelijke verkeersdrempels aan om de snelheid van automobilisten af te remmen. Maar een van die drempels werd al snel weer verwijderd na klachten van een omwonende over trillingen.

Volle vaart

Buurtorganisatie WDW020 stelt dat automobilisten de drempels massaal negeren. ’’De plastic nooddrempels zijn lager dan normale drempels en dat weten automobilisten intussen ook: je kunt er met volle vaart overheen’’, aldus website www.wdw020.nl De organisatie ging in overleg met stadsdeel West over alternatieve maatregelen in de vorm van wegversmallingen. Stadsdeel West is vrijdag begonnen met de werkzaamheden. 

Obstakels

’’Wij hebben de komende drie weken meerdere maatregelen gepland staan in de Witte de Withstraat’’, zo laat een woordvoerder van het stadsdeel desgevraagd weten. ’’Het gaat om het aanbrengen van obstakels op de rijbaan, aangevuld met een brede markering in het midden van de rijbaan om het visueel te versmallen.’’

Snelheidsdisplays

Daarnaast denkt het stadsdeel aan het plaatsen van snelheidsdisplays waarop de weggebruikers kunnen zien of ze zich aan de maximum-snelheid van 50 km/u houden of niet. 

WDW020 pleit voor een totale herinrichting van de straat, met meer groen en een lagere maximum-snelheid van 30 km/u. ’’We zijn in voorbereiding op de totale herinrichting, maar daarover is nog geen definitieve datum bekend’’, zo laat de woordvoerder van West weten.