Brandend Zand op Stenen Hoofd open

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Bij het water plukken drie mannen aan hun gitaar. Ze zingen Purple Rain van Prince en Brandend zand, de grootste hit van Indo-diva Anneke Grönloh. Ogen dicht en ik zie ze voor me: de verliefde Rocco, de hunkerende Dino en de fatale Nina, met z’n allen in een ‘verloren land’.

Raad eens waar ik ben? Juist, ja! Op Het Stenen Hoofd, bij de strandtent van kunstenares Tamara Jongsma. We schreven er al eerder over. Zeventien mensen dienden bij stadsdeel West een voorstel in voor een kleinschalige horecavoorziening op het braakliggend terrein aan het IJ. Tamara won de strijd en mag de komende twee seizoenen zeven dagen per week Brandend Zand uitbaten.

Zondag 3 april was de aftrap. Nul wind, zon aan de hemel en een vol terras, inclusief artistieke types. ‘Wat een waanzinnige eerste dag’, roept Tamara vanuit de keuken. Haar dochter – ook al zo’n schat – helpt in de bediening en noteert de bestellingen. Op de kaart staan veel Aziatische gerechten, zoals een noedelsalade en saté kip. Niet zo gek als je weet dat Tamara’s moeder uit Indonesië komt.

Een must-eat is Tamara’s pittige pindasoep met taugé, bosui, gebakken uitjes en koriander (7 euro). Voordat ze Brandend Zand had, trok ze als De Lachende Pinda van de ene naar de andere food market om die soep en andere pindagerechten te slijten. Haar populaire zelfgemaakte pindakaas met rozijnen en kokos biedt ze nu ook aan in haar strandtent. Net zoals producten van andere lokale ondernemers. De handgemaakte dumplings van Maggie Xu bijvoorbeeld en de suikervrije rozenbrownies van Sharp Sharp.

Ook als je alleen maar wat wilt drinken, is Brandend Zand een aanrader. Ik bedoel: waar in Amsterdam kun je nou een flesje alcoholvrije druivenchampagne wegtikken, terwijl je met je voeten in het zand wroet en een panorama-uitzicht hebt over het IJ? Op deze lekker losse plek komt gegarandeerd je innerlijke Otis Redding tevoorschijn. Oefen maar alvast: ‘I’m sitting on the dock of the bay. Wasting time.’ En nu maar flink duimen voor mooi weer.

https://www.facebook.com/brandendzandamsterdam/?fref=ts

DeWestkrant