Gemeente knipt fiets met lekke band te snel weg 

Handhavers aan de slag in de Van Hallstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente moet een schadevergoeding betalen vanwege een onterecht weggehaalde fiets op de Overtoom. De eigenaresse maakte bezwaar nadat de gemeente haar fiets had weggeknipt omdat die langer dan zes weken ongebruikt zou zijn. Maar zij had naar eigen zeggen haar tweewieler een kortere periode achtergelaten vanwege een lekke band.

De handhaver noteerde 8 mei als datum, maar volgens de vrouw kan dit niet kloppen. Zij liet de fiets pas op 11 juni op de Overtoom achter, en kon dit onderbouwen met een Whatsapp-gesprek. De fiets is op 2 juli verwijderd, en dus ging het om een kortere periode dan zes weken die de gemeente het recht geeft om een ongebruikte fiets weg te halen. 

De eigenaresse heeft inmiddels haar fiets terug uit het fietsdepot. Volgens de bezwaarschriftencommissie heeft zij recht op 134,95 euro als schadevergoeding voor gemaakte kosten, waaronder de aanschaf van een nieuw slot.

De gemeente kan in West geparkeerde fietsen weghalen die langer dan zes weken ongebruikt zijn. Handhavers brengen een onopvallend ‘constateringsmiddel’ aan op de fiets. Als die zes weken of langer niet wordt gebruikt, wordt een sticker geplakt met een waarschuwing. De fiets gaat naar het depot als die niet alsnog door de eigenaar wordt weggehaald.