In West 83 parkeerplekken voor auto’s opgeheven

In de meeste gevallen kwam er fietsen voor in de plaats

Vespuccistraat. Ook hier werden autoparkeerplekken geschrapt om plaats te maken voor fietsen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In stadsdeel West zijn 83 autoparkeerplekken opgeheven. De vrijgekomen ruimte is vooral gebruikt voor nieuwe fietsparkeerplekken, zo blijkt uit een overzicht over 2022. In Nieuw-West zijn veel meer parkeerplekken opgeheven: 266.

In heel Amsterdam kregen in totaal 1376 parkeerplekken een andere invulling. Dit in het kader van de Agenda Amsterdam Autoluw, bedoeld om de stad ‘leefbaar, toegankelijk en veilig’ te maken.

In West werden dus parkeerplekken geschrapt, maar aanzienlijk minder dan in Zuid (406), Nieuw-West (266), Centrum (260), Noord (237), Oost (122). In Zuidoost werd welgeteld 1 parkeerplaats opgeheven. 

In West moesten auto’s vooral weg voor fietsen. Dit gebeurde in de volgende straten: Bentinckstraat, Bilderdijkkade, Borgerstraat, Buyskade, Hudsonstraat, James Cookstraat, Nassauplein, Nova Zemblastraat, Orteliuskade, Overtoom, Spaarndammerstraat, Van Beuningenstraat, Van Hogendorpstraat, Van Speijkstraat, Vespuccistraat en Willem de Zwijgerlaan. 

Andere redenen om parkeerplekken te schrappen waren herinrichting (Van Reigersbergenstraat), verkeersveiligheid (Willem de Zwijgerlaan), ruimte voor afvalcontainers (Donker Curtiusstraat) en kaderherstel (Da Costakade).

DeWestkrant