Gruwelijk goed comfort food uit North Carolina in de Kinker bij Biscuit Baby

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Chris en Lauren bestierden eerder het Mexicaanse restaurant Flora in het Bilderdijkpark. Sinds kort kun je bij hen in Oud-West comfort food uit North Carolina scoren, zoals gefrituurde kip met warme honing en biscuits, scone-achtige cakejes. Patricia ging bij Biscuit Baby langs voor een portie ‘stout’ eten.

Amsterdam heeft een duizelingwekkend culinair aanbod. Maar toch weten ondernemers nog steeds een gat in de markt te vinden. Zo kun je bij Biscuit Baby in de Kinkerstraat sinds dit jaar biscuits scoren, cakejes die lijken op scones maar net even anders zijn. Biscuits zijn luchtiger en hebben een zachte, boterachtige textuur. Anders dan scones zijn ze niet zoet, maar hartig. Je kunt ze met boter en jam eten, maar in Amerika eten ze biscuits ook graag met iets vets, gefrituurde kip bijvoorbeeld. Kijk, fried chicken en waffles kennen we al van het fijne Staring at Jacob in Oud-West, maar kip met biscuits zijn een compleet nieuw verhaal. Deze hap moest ik proeven!

Warme honing
Gisteren haalde ik dan ook mijn eerste biscuits met kip in huis (vanaf 8 euro per portie). We gingen er uitgebreid voor zitten en snoven eerst de geur op. Voor mijn vriend had ik gebakken bacon bij de kip besteld. Ik hoef je vast niet uit te leggen hoe geweldig dat warme spek rook; kunnen ze daar geen parfum van maken? Anyway, de kip had een goed krokante korst en stevig, mals vlees vanbinnen. In dat opzicht leek de kip op de biscuits met hun knapperig korst en zachte binnenkant. Hoewel de twee items prima matchen, werd het pas écht feest toen we er warme honing overheen goten. Het zoete van de honing tempert het zout in de kip een beetje en maakt de smaken op de een of andere manier nog intenser.

Gruwelijke goede koek
Een lunch om van te glunderen en om, in mijn geval, bierzucht van te krijgen. Dikke kans dat de lunch qua zout en calorieën geen pluim van het Voedingscentrum zal krijgen, maar dat namen we maar op de koop toe. Sterker nog: we hadden er nog een schep ‘stout’ bovenop gedaan. Bij wijze van opwarmer waren we onze lunch begonnen met een peanut butter chocolate-koek die net uit de oven was gerold en nog een beetje warm was (3,50 euro per stuk). Hoe lekker is het als chocola en pindakaas warm in je mond glijden? Gruwelijk goed!

Horchata
Achter al dit smakelijks zitten twee oude bekenden: Chris Robinson en Lauren Adams, het stel dat eerder restaurant Flora in het Bilderdijkpark had. In 2018 at ik er superieure taco’s en waande ik me er in de hemel. Voor hun nieuwste project verrassen ze Amsterdam met het eten van hun geboortegrond: North Carolina, een staat in het zuiden van de VS. Southern food is geen lichte kost, maar machtig eten dat staat als een huis.  Behalve biscuits met kip, bacon en pimento cheese kun je bij Biscuit Baby ook een sandwich met pittige kip of pulled pork bestellen. Waffle fries, maispudding, pickled okra of mac ’n cheese zijn zomaar wat bijgerechten. Heb je een kippetje met veel pit besteld – Nashville flamin’ hot bijvoorbeeld – dan is het misschien wel zo slim om er een horchata bij te vragen, een verkoelend melkdrankje met amandel, kaneel en vanille. Een Bloody Mary helpt misschien ook.

Elvis Presley
Volgens Chris gaan de zaken heel goed. De medewerker die ik de dag ervoor sprak, beaamde dat. “Ik wist niet dat er in Amsterdam zoveel Amerikaanse expats wonen. Ze weten ons echt te vinden. Ons menu wisselt geregeld. Als we biscuits met gravy hebben, gaan ze echt uit hun dak. De combinatie van biscuits en jus brengt ze weer even thuis.” Biscuit Baby is nu nog een pop-up, maar Chris en Lauren zouden graag een vaste plek hebben, zodat ze hun comfort food in volle glorie kunnen laten schitteren. Als je er nu binnenloopt, lachen blije popjes naar je en kijk je in de ogen van The King: de one and only Elvis Presley. Troostrijk eten en flink wat fun kunnen we in onze stad altijd gebruiken. Duimen maar dat ze een vaste stek vinden! Voorlopig kun je er donderdag (overdag), vrijdag, zaterdag en zondag (overdag en avond) eten bestellen. Details vind je op Instagram.