Horeca in West struint arbeidsmarkt af

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Voor corona was het horecapersoneel niet aan te slepen. Cafés en restaurants in West en Nieuw-West hebben hun zoektocht in aanloop naar de versoepelingen weer hervat. Het loopt nog niet overal even voorspoedig, maar de eerste mensen worden al ingewerkt. Dat is goed nieuws omdat de terrassen weer een paar uur per dag open mogen. “Het is puzzelen om het rooster rond te krijgen, maar het gaat lukken.”

Terrassen mogen vanaf 28 april open van 12.00 tot 18.00 uur. Marije van restaurant Hotel Buiten aan de Sloterplas heeft er zin in. “We zijn heel blij met die paar uurtjes. Het heeft te lang geduurd voor ons, maar nu moet iedereen hard aan de slag.” De roosters moeten nog op orde gemaakt worden, de menukaart wordt bijgewerkt en het terras opgeknapt, maar Marije heeft er heel veel zin in. Dat ze maar tot 18.00 uur mensen op het terras mogen ontvangen, vindt ze niet zo erg. “Nederlanders zijn het wel gewend vroeg te eten”, grapt ze. “En we werken ook met een take-away luik, dat werkt ook best goed.” Er zijn al veel reserveringen binnen. “We letten er goed op dat straks alles volgens de regels kan gebeuren, met de afstand en het aantal toegestane mensen.”

Scholieren
Een tijdje geleden zijn ze begonnen met het zoeken van personeel. “We zoeken eigenlijk ieder jaar voor het zomerseizoen nieuwe mensen. We werken ook met veel middelbare scholieren die na hun school toch iets anders willen doen. We hebben ook veel mensen die ieder jaar terug komen.” Hotel Buiten heeft geen personeel moeten laten gaan deze coronacrisis. “We hebben wel gezien dat mensen zich meer op school gingen focussen of iets anders hebben gezocht en in de winter hebben we altijd al minder personeel.”
Marije vertelt dat ze op tijd zijn begonnen met zoeken. “We willen ook niet achter het net vissen.” En dat is gelukt. “We hebben al best veel aanmeldingen, ik ben prettig verrast.”

Groot terras
Bij café Zürich op het Mercatorplein wordt ook hard naar personeel gezocht. Kimberly van café Oslo aan de Sloterkade vertelt dat daar altijd veel mensen nodig zijn voor het grote terras. Café Oslo en Zürich zijn van dezelfde eigenaar. “Bij café Zürich liepen veel contracten af, waardoor ze daar op zoek zijn naar een aantal mensen. Ze hebben daar ook een groter team dan hier omdat het terras een stuk groter is op het Mercatorplein.” Bij café Oslo zoeken ze niet zoveel mensen. “We werken hier eigenlijk al vijf jaar met een vast team.”
Over het nieuws van de versoepelingen heeft ze een dubbel gevoel. “We hadden gehoopt dat de terrassen open mochten tot 20.00 uur in verband met het alcoholverbod. Het is jammer dat het maar tot 18.00 uur is, maar we zijn wel blij met die paar uurtjes.” Voor de zomer verwacht ze voor beide cafés flinke drukte. “We gingen vorig jaar op 1 juni open en dat was toch wel aanpoten. Dat hoop ik ook voor deze zomer.”

Elke dag pizza eten
Peter van eetwinkel Buurman & Buurman De With aan de Witte de Withstraat is nog hard op zoek naar personeel voor aankomend seizoen. “Bijna iedereen is weggegaan, want er was natuurlijk geen werk. We waren zo goed als dicht”, vertelt hij. Vanaf volgende week gaat ook bij de pizzeria het terras weer open, maar Peter is bang dat het geen zoden aan de dijk zet. “Ik vind het wel een beetje een dooie mus, maar we gaan het wel doen. Ik kan niet wachten tot er mensen komen voor een kopje koffie. Zij missen ons en wij missen hun.”
Peter is nog niet overladen met reacties op de openstaande vacatures en dat snapt hij ook wel. “Misschien zijn mensen toch een beetje bang geworden om in de horeca te werken vanwege de sluitingen, daarnaast hebben veel oud-collega’s een andere baan gevonden.” Maar hij twijfelt niet aan een goede afloop. “We hebben hier het leukste team van Amsterdam en je mag elke dag lekkere pizza’s eten.”