Proef in West met aankondiging kap bij boom zelf

Gekapte populier op het Van Beuningenplein. Van het hout is een kunstwerk gemaakt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een plan om een boom te kappen, moet straks ook op de plek zelf worden aangekondigd. Het college van B en W is bereid tot een proef met deze nieuwe werkwijze in West, Noord en Zuid. Dit naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren.

Omwonenden zijn vaak niet op de hoogte van kapplannen in hun straat of buurt. De vergunningaanvragen zijn -als het goed is- digitaal te vinden, maar kap blijft voor veel bewoners een onaangename verrassing. Ziekte, gevaar of herinrichting van een straat kan voor de gemeente reden zijn voor een kapaanvraag. 

Informatie ter plekke is volgens de Partij voor de Dieren nodig om buurtbewoners goed en tijdig te informeren. Zij kunnen dan eventueel ook op tijd bezwaar maken, zo stelt de partij. In het voorstel is sprake van ‘een opvallend lintje om de boom’  en een QR-code voor meer informatie. 

Het college van B en W gaat de Partij voor de Dieren vragen het voorstel ‘op enkele punten aan te passen’ en wil daarna dus een proef starten in West, Noord en Zuid.