16 hotspots voor livemuziek in (Nieuw-)West

Een vrijdagavond bij De Pianist in Westerpark. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024
Niets mis met Paradiso of de Melkweg, maar in de buurt hebben we onze eigen adressen voor livemuziek. Van indie folk, nederbeat en punk tot jazz, Turkse klassieke muziek en Hollandse hits: in West vind je het allemaal.


BOS EN LOMMER
1. Maqam, Jan van Schaffelaarplantsoen 2
De naam van dit culturele centrum is onlosmakelijk verbonden aan het Amsterdams Andalusische Orkest, een formidabel Amsterdams orkest gespecialiseerd in Arabo-Andalusische muziek. Twee keer maand komt een mix van AAO-muzikanten samen met buurtbewoners voor muziek, verhalen en lekker eten. De muzikanten geven ook muzieklessen aan kinderen uit de buurt. Voor aanmeldingen, klik hier.

2. Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191
Het concert dat Jessica Manuputty hier vorig jaar gaf, staat in mijn geheugen gegrift. Eerder had ik haar al ‘een engel’ genoemd, en dat klopte nog steeds. Het muziekaanbod van deze cultuurtempel is werelds. Voor zondag 18 februari en zondag 25 februari staat er bijvoorbeeld Turkse (klassieke) muziek op de agenda. Woensdag 27 maart krijgt het project ‘To Athens’ ruim baan, een concert dat ‘de rijke culturele en muzikale verbindingen tussen Turkije en Griekenland viert’.

3. The Villy, Bos en Lommerplein 302
Een ontmoetingsplek om te koesteren: een lekker divers publiek, supervriendelijk personeel, overheerlijke lunches en véél activiteiten, zoals een puppy date, yoga experiences én elke maand een jamsessie op zaterdag. Kijk vooral goed om je heen. Sinds 8 februari hangt er werk van lokale kunstenaars aan de muren.

DE BAARSJES
4. Café Plan West, Witte de Withstraat 88
In het pand van dit café stond ooit André Hazes te zingen achter de bar. Sinds kort speelt een pianist er elke donderdagavond verzoeknummers en zingt hij zowel Dancing Queen als Crocodile Rock. Benieuwd hoe het er op zo’n avond aan toegaat, lees dan dit stuk.

5. MidWest, Cabralstraat 1
Meer dan 10 jaar is dit al dé plek waar de buurt samenkomt. Elke vrijdag kookt er een buurtchef als Nessie, elke laatste woensdag van de maand is er een rouwcafé. Daarnaast grossiert dit buurthuis in theater, stand-up comedy én livemuziek. Op 15 maart is er bijvoorbeeld weer een MidWest Radio Gymzaalconcert. Singer-songwriter Elsdeer staat dan op het podium met indie-folkmuziek, en dat klinkt zo.

6. Meneer de Wit Heeft Honger, Witte de Withstraat 10
Elke vrijdag en zaterdag kun je tijdens een diner in het souterrain van dit sympathieke restaurant luisteren naar live jazz. Alleen maar borrelen bij jazzmuziek kan ook. Check op Instagram wie er wanneer speelt.

7. Muziekcentrum Aslan, Corantijnstraat 9 + Louis Bouwmeester 214 (Nieuw-West)
Instituut dat al meer dan 25 jaar aan de weg timmert. De docenten van dit muziekcentrum hebben ontelbare kinderen kennis laten maken met muziek uit allerlei culturen. Geregeld organiseren ze buurtconcerten en andere swingende events. Zo geeft de Amstel Big Band, een 18-koppig orkest, op 1 maart een concert in het filiaal in Nieuw-West. Reken op een mix van jazz met latin, funk, folk en pop.

OUD-WEST
8. De Hallen, Hannie Dankbaarpassage
Het bruisend hart van Oud-West heeft alles om je blij te maken, óók op cultureel- én muzikaal gebied. Een voorbeeld: zondag 25 februari, Coffee, Croissant & Concert in de OBA. Twee jonge violisten van het Conservatorium Amsterdam spelen dan muziek van onder anderen Händel en Prokofjev. Café Belcampo heeft op die dag een koffie-croissantdeal voor je.

WESTERPARK
9. Café De Pianist, Groen van Prinstererstraat 41
Iconisch ‘huiskamertje’ met livemuziek in de Staatsliedenbuurt. Iedere donderdagavond zijn er jamsessies van jazzmusici. Zondag 18 februari zingt Gabriele bossa nova en folk. Vrijdag 23 februari is er een Gipsy Jazz Jam en twee dagen later staat een trio klaar voor ‘(gypsy) jazzy stuff & more’. Bestel er een van de borrelplanken bij om het feest compleet te maken, bijvoorbeeld eentje met gegrilde groenten, dips, caponata, charcuterie, artisjok, crostini en olijven.

10. Café Saté, Hugo de Grootplein 1
Hier weten ze hoe ze sateetjes moeten roosteren én feestjes moeten bouwen. Als Tjerk Rademaker, a.k.a. The Singing Chef, de microfoon pakt kan het zomaar gebeuren dat je als een dolle met hem meezingt. Zijn repertoire strekt zich uit van Hollandse hits tot klassiekers als My Way.

11. Checkpoint Charlie, Nassaukade 48
“Muziek was onze eerste liefde, en het zal zonder twijfel onze laatste zijn”, meldt de site van dit populaire café. Van donderdag tot en met zaterdag draaien er dj’s. Elke zondagmiddag zijn er semi-akoestische liveoptredens.

12. De Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 111
Never a dull moment in deze geliefde alternatieve hang-out, inclusief vegan restaurant. Een filmpje pakken, je vergapen aan een expositie, lekker dansen of een concert scoren. Yes, het kan allemaal. Ga bijvoorbeeld vrijdag 25 februari naar de albumpresentatie van Nederbeat-band Relax Head Man.

13. Podium Horizon, Hembrugstraat 126
Bij deze ontmoetingsplaats in de Spaarndammerbuurt strooien de medewerkers met cultuur: theater, film én muziek. Zo staat er één keer per maand op zondag jazz op het programma. De eerstvolgende keer is 10 maart. Op die zondag gaat het dak eraf met de bekende trompetistte Saskia Laroo & de Allan Easy band.

14. Toekomstmuziek, Danzigerbocht 29
In deze loods in Houthaven treden opkomende bands en muzikanten op. Maar volgens oprichter Kian Ho is Toekomstmuziek meer dan een poppodium. “Het is een culturele hub, een tweede huis in de buurt waar je van kunst, muziek, streetfood, craftbier, wijn en, niet te vergeten, elkaar geniet.” De line-up is gevarieerd en omvat dj’s, punk en Braziliaanse muziek. Op 22 februari is er een Tacotecumbion met open jam sessions, dj’s en food.

 

NIEUW-WEST
15. Meervaart, Meer en Vaart 300
Werelds theater met een programmering om te zoenen. Qua muziek kun je je nu alvast verheugen op onder meer de volgende events: het concert van de Koerdische zangeres Aynur Dogan (24 februari), de Avond van de Arabische Filmmuziek (25 februari), een optreden van Fuse, winnaar Edison Klassiek Publieksprijs (23 maart) en het Holi Festival of Colours met liedjes over dit Indiase feest en Bollywood-hits (24 maart). Last but not least: op zondag 18 februari staat de musical 100% Coco New York op de planken. Meer weten over dit cultureel knooppunt in Osdorp? Lees dan dit interview.

16. Wester Harmonie, Hemsterhuisstraat 79
Het 30-koppige orkest van de Wester Harmonie bestaat uit blazers en enkele slagwerkers. De leeftijd van de muzikanten varieert van rond de 25 jaar tot 60+. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe leden om het orkest te versterken. De harmonie treedt geregeld op. Vorig jaar speelde het orkest in kerkgebouw Vrijburg en op Foodtruckfeest Nieuw-Sloten. Nieuwe concerten komen op site te staan.

DeWestkrant