Aslan Muziekcentrum: al 25 jaar muziek voor iedereen

(Foto Aslan Muziekcentrum)
Hoogstins2024

In de afgelopen jaren heeft Aslan Muziekcentrum ontelbaar veel Amsterdamse kinderen en jongeren kennis laten maken met muziek uit allerlei culturen. Aslan -met locaties aan de Corantijnstraat in West en de Louis Bouwmeesterstraat in Nieuw-West- biedt ook dans- en theaterlessen. 

door Lotje Krouwel

Op meer dan 70 basisscholen door de hele stad verzorgt het centrum lessen waarin kinderen samen muziek maken. Ook zijn er vanuit het muziekcentrum al tientallen jongeren begeleid in hun toelating tot conservatoria. Vaak zijn dit jongeren die normaal gesproken niet zo makkelijk in aanraking kwamen met het spelen van muziek, of waarvan het instrument nog niet dezelfde soort erkenning kreeg als bijvoorbeeld de piano of viool.

Eén van de leerlingen begon bijvoorbeeld al heel jong met het bespelen van de saz, een toen nog wat onbekend snaarinstrument uit het nabije Oosten. Via het Aslan Muziekcentrum stroomde hij door naar het conservatorium en inmiddels is hij zelf werkzaam als saz docent.

Droom
Het was 25 jaar geleden een droom van de oprichters Levent Aslan en Zuhâl Gezik om een muziekcentrum op te zetten waar ruimte is voor iedereen en alle instrumenten. Volgens Levent ‘zoekt iedereen een plek waar ze welkom zijn, waar het veilig is voor je kinderen’. Levent en Zuhâl zijn beiden afkomstig uit het Koerdische deel van Turkije en leerden elkaar kennen in hun werkzaamheden op Nederlandse muziekscholen. Zuhâl en Levent werden enthousiast ontvangen als docent op verschillende muziekscholen, maar zij merkten beiden ook op dat niet alle instrumenten dezelfde aandacht kregen.

Afspiegeling
Zuhâl legt uit dat zij op de muziekscholen een divers aanbod met verschillende muziekstijlen miste. Niet alleen de instrumenten waren nog niet zo divers, ook werden vooral kinderen bereikt met vaak hoogopgeleide ouders. Er leek nog niet genoeg plek te zijn voor álle kinderen. Zuhâl en Levent wilden dan ook graag een plek creëren die een afspiegeling is van de rijkdom aan diverse culturen en achtergronden die te vinden zijn in Amsterdam.

Begrip
Dit is de afgelopen 25 jaar goed gelukt. Aslan Muziekcentrum is een begrip geworden en ontving daarvoor ook recent de Amsterdamprijs voor de Kunst van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, in de categorie bewezen kwaliteit. Zuhâl en Levent vertellen dat van veel van de leerlingen die nu 8 of 9 oud jaar zijn, de ouders ook ooit les hebben gekregen vanuit het muziekcentrum. Ze hopen dit succes in de toekomst verder uit te breiden door middel van een eigen podium en door meer aandacht voor dans en theater.