Advocaat uit Houthaven brengt hiphop-album uit

Twee Westerlingen in actie: Emiel Jurjens (rechts) en Magical. (Foto Naomi den Besten)
Hoogstins2024

Als advocaat staat Emiel Jurjens journalisten bij in zaken over de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast is hij verzot op hiphop en presenteerde hij onlangs zijn nieuwste album in een club bij hem in de buurt: Borisov aan de Rigakade.

Je ziet het niet meteen, maar het is toch écht zo: in Houthaven zit muziek. We schreven eerder al over poppodium Toekomstmuziek aan de Danzigerbocht 29. Ook zoomden we al in op bar, restaurant en club Borisov aan de Rigakade 10. De club is vernoemd naar de tweede komeet die het zonnestelsel bezocht.

Album ‘Always End Up Home’
Op 9 maart stond er een private event op Borisovs agenda: buurtbewoner Emiel Jurjens vierde er zijn veertigste verjaardag. Er kwamen verschillende DJ’s draaien, waaronder Kid Sublime uit West, en Emiel trad zelf op. Tijdens zijn verjaardagsfeest presenteerde hij het album Always End Up Home van Verbal Punishment, de rapgroep waarin hij ooit had gezeten. De tien tracks van het album stammen uit 2009. Maar samen met engineer Sebastiaan van SEB Productions en Kido Koenig a.k.a. Magical heeft hij ze recentelijk opgefrist. In Borisov bracht hij enkele nummers live ten gehore.

Prakken d’Oliveira
Gisteren appte hij me enthousiast dat Delic, de producer van rapformatie Opgezwolle, nog ‘een exclusieve remix’ had gedaan. “Het was mooi”, liet hij weten. Emiel is een soort buurman van mij. Ik woon in Westerpark, hij in Houthaven. Van daaruit fietst hij naar zijn werk als advocaat bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers in Oost. Ik leerde hem kennen toen ik hem interviewde voor Advocatie, een site voor advocaten.

Black Lives Matter
Tijdens het gesprek vertelde hij me alles over zijn liefde voor hiphop. “Hiphop rules the world”, zei hij. “Hiphop bestaat dit jaar vijftig jaar en is nog steeds relevant. Ken je Alright van Kendrick Lamar? Dit nummer groeide uit tot het lijflied van de Black Lives Matter-beweging. In 2018 won Lamar de Pulitzerprijs voor zijn verdiepende en poëtische teksten. Hij was de eerste rapper die deze prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs won. Hiphop lééft.”

West Coast
Schijnt de zon, dan luistert Emiel naar beats van de West Coast – Dr. Dre, Snoop Dogg. De Nederhop van Typhoon vindt hij ideaal om bij te reflecteren. Een deadline halen? Lamars song Humble zweept hem op. “Er is hiphop voor elke stemming”, vindt de advocaat, die behalve hiphopfan ook beatcreator is én rapper in ruste.

Middelbare school
Zijn liefde voor hiphop gaat way back. Naar eigen zeggen was hij blown away
toen hij op een event van zijn middelbare school twee jongens Ga Maar Op In de Massa hoorde rappen. “Met een pleidooi om vegetariër te worden! Een nummer met inhoud op heel vette beats. Bij mij in Overijssel was het vrij uitzonderlijk dat jongeren zich op deze manier met zulke onderwerpen bezighielden.” Hij sloot zich bij hen aan. Verbal Punishment was geboren.

Jesssica Manuputty
Met de rapgroep heeft Emiel in de landelijke finales van talentenjacht Kunstbende gestaan. Ook bracht hij een solo-album uit: One From The Heart. Hoewel rappen tegenwoordig ‘niet meer iets is waar hij zijn artistieke energie in kwijt kan’, heeft hij zijn microfoon zeker niet verbannen. Hij heeft zangles van docente en zangeres Jessica Manuputty en overweegt om zijn stem op een andere manier in te zetten. “Misschien ga ik zing-zeggen of ‘gewoon’ zingen.”

Spotify
Emiel vertelt dat de tracks op het album Always End Up Home zijn geschreven toen hij en andere leden van Verbal Punishment tussen het studerende en werkende leven in zaten. “We keken zowel terug als vooruit en hadden het over onze ambities om een rol te spelen in de maatschappij.” Benieuwd wat deze buurtgenoot zoal te zeggen heeft? Luister dan naar het album van Verbal Punishment op Spotify.

P.S. Als echte muziekkenner loopt Emiel over van de tips. Zo wees hij mij onder meer op het nummer Petit Frère van IAM, een rapgroep uit Marseille. Een van de albums die in 2023 zijn jaar beheerste is The Record met lead single Not Strong Enough van de Amerikaanse Indiegroep Boygenius. Ook is hij lyrisch over de uiterst dansbare track Fly to You van Caroline Polachek. In deze track haalt ze Dido en Grimes erbij.

Feest in Borisov. (Foto Niek Jurjens).