Borisov in Houthaven is club, bar én ‘bouillon’

Foto: Borisov
Hoogstins2024

Op nummer 10 van de Rigakade laat een dj je dansen en borrel je met mimosa’s. In het weekend kun je er dineren bij Borisovs versie van de bouillon, een traditioneel volksrestaurant.

Bouillon Chartier is een inspiratiebron geweest voor Café-Restaurant Amsterdam in Westerpark; Cradam voor intimi. Bouillon Chartier werd in 1896 geopend in Montmartre. Je eet er eenvoudige, voedzame Franse gerechten tegen schappelijke prijzen. De obers brengen je bestelling rap aan tafel. Inmiddels heeft het Parijse instituut drie filialen en duikt, vooral de laatste tijd, de een na de andere bouillon in Parijs op.

Pop-up bouillon
Club Borisov aan de Rigakade is onlangs op die trend ingespeeld. Sinds eind juni transformeert de zaak met terras op vrijdag en zaterdag in een pop-up bouillon. Steeds wisselende chefs maken dan ‘traditionele, eenvoudige gerechten uit de volkskeuken’. Dit weekend is de eer aan Niels van Zijl.

De Zusters
De kok werkte onder meer bij sterrenrestaurant De Librije voordat hij chef werd bij De Zusters in Maarssen. Zijn interpretatie van de bouillon is verfijnder dan het Parijse origineel. Lekker creatief ook. De laatste gang van zijn vijfgangenmenu (49, 50 euro per persoon) bestaat uit jonge jeneverbes yoghurtijs met sparrentoppen en appels, zuring en griesmeel. Hij trapt de reeks af met tomaten, aardbei, fuet (gedroogde worst) en crispy chili oil.

Dj bij diner
“Binnenkort komen de mensen van De Kas uit Watergraafsmeer hier koken. Ik denk dat de gerechten dan iets eenvoudiger zijn”, zegt een medewerker van Borisov. Enthousiast vertelt hij dat er tijdens het eten een dj komt draaien. “De muziek wordt aangepast aan het tijdstip. Eerst rustige muziek, ambient. Langzaam gaat het tempo omhoog en worden de lichten gedempt. Heb je zin, dan kun je lekker dansen.”

Chillen met mimosa’s
Als club draait Borisov al sinds het vorige Amsterdam Dance Event. Maar het eet- én borrelgedeelte is nieuw. “Op zondag kun je bij ons bijkomen en chillen met mimosa’s en borrelhappen.” Borrelen kan trouwens sowieso van donderdag tot en met zondag.  De snackselectie is eclectisch: bitterballen van rund (7 euro), zoete aardappel frites en calamares, maar ook olijven, tosti’s van De Tweede Jeugd en brood met boter en augurken (5 euro).

Oumuamua
Borisov komt uit de koker van designstudio Beyond Space. “Zij wilden graag een club bij hun werkplek.” De club-bar-bouillon is vernoemd naar de tweede komeet die het zonnestelsel bezocht. Daarvoor had de komeet Oumuamua dat al gedaan. In 2019 had Noord een club en restaurant met die naam. De initiatiefnemers van Borisov waren daar ook bij betrokken. “De buurt weet de zaak al aardig te vinden. Expats komen hier ook, studenten en zestigplussers. Die mix vinden wij het allerleukste.”

DeWestkrant