Op strooptocht in de Witte de With

Hoogstins2024

De Witte de Withstraat lijkt een gewone doorgangsweg die de Postjesweg verbindt met de Jan Eef. Maar vergis je niet: in deze straat valt stiekem veel te halen, zoals bij deze shop- en smuladressen.

Nr. 10: Meneer de Wit heeft honger
Chef-kok en eigenaar Simo Bouabgha tovert met groenten. Bij hem geen doorgekookte blaadjes met laffe sausjes, maar knapperige groenten met een funky twist. Een voorbeeld: in licht beslag gebakken bloemkool met geroosterde bieten, pistache en een yoghurtdip.
Simo goochelt ook met gevogelte, vis en vlees. In de open keuken laat hij een kalfstong garen, frituurt hij inktvisjes of kruidt hij, eh, lamsballen. Hij bakt net zo makkelijk een appel-vijgencrumble als Portugese roomtaartjes.
Hulde aan al die Noord-Afrikaanse en mediterrane smaken! En aan Simo’s Marokkaanse oma Horra, de vrouw die hem kookles gaf. Zijn culinaire kennis verdiepte hij bij restaurants als Trez en Trouw. Hoe gaaf is dat, oma Horra? Uw kleinzoon heeft sinds drie maanden dus mooi wél zijn eigen prachtzaak met toppersoneel.
http://meneerdewitheefthonger.nl

Nr: 43 (op het plein): Ivo’s Kitchen
Hét adres voor couscouskroketten en toffe toetjes, zoals tiramisu met boerenjongens.
http://www.ivoskitchen.nl

Nr. 114: Vossi (open van dinsdag tot en met zaterdag)
Vossi blaast racefietsen uit de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig nieuw leven in en grossiert in designaccessoires. Dé plek voor fietsers met karakter.
http://www.vossi.nl

Nr. 123: Bij ons (op woensdag open, daarbuiten op afspraak)
Vintage meubels en verlichting uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Een mix van Nederlands design van Pastoe en Gispen en Deense ontwerpen.
http://vanons.eu

Nr. 125: Palmyra Castle
Sympathiek Syrisch restaurant met grillgerechten in de hoofdrol. Lamskoteletjes, garnalen, kip, noem maar op. Als dessert: het typisch Syrische pistachetoetje.

Nr. 126: Brût Amsterdam (op zaterdag open, daarbuiten op afspraak)
Stoere zaak met opgeknapte meubels uit fabrieken, kantoren en scholen. Denk aan ladekasten van de Belgische overheid, schoolstoeltjes en gymbokken.
http://www.brutamsterdam.nl

Nr. 182: Het Huysraat (open van woensdag tot en met zondag)
Alles voor je huis, inclusief love seats. Design van Scandinavische en  Nederlandse origine, zoals Pepe Heykoop. Deze Amsterdamse ontwerpstudio schakelt voor zijn vouwvazen Indiase vrouwen uit een sloppenwijk in.
https://www.hethuysraat.nl