Stoer en gewaagd eten bij Partisan (v/h Speijkervet)

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Tuttige eters kunnen beter doorlopen. Café-restaurant Partisan aan de Admiraal de Ruijterweg biedt stoer en gewaagd eten op z’n Frans. Een waardige opvolger dus van Fa. Speijkervet, het restaurant dat eerder in dit pand zat en het kop-tot-staartprincipe huldigde.

Bij Partisan eet je rillettes, kalfstong, koude preisoep (vichyssoise) of Anjou duif. In de loeigrote doolhof-achtige zaak met 1001 hoekjes loopt opvallend veel personeel rond met wijnen, bier, cocktails en cider. Om ons heen: witte tanden, goed gekapte haren, hoge hakken, baggy trousers. Man, man, man, wat is het hier druk. En dat terwijl we er zijn in de openingsweek.

Zoals De Westkrant eerder schreef is Partisan van Daan Bonsen en Leonardo Belloni, horeca-ondernemers bekend van Café Panache en De Marktkantine. Benieuwd of Partisan ook een hit wordt. De Engelstalige medewerker die ons bedient, heeft duidelijk vakkennis en adviseert ons een uitstekende rode wijn van Domaine Lapierre uit de Beaujolais: vrij licht, soepel, fruitig. Zijn collega is minder in vorm. “De Swarte Toer op de kaart? Een soort kaas, denk ik.”

We bestellen de lamsrack (21 euro) en kabeljauw, de vis van de dag. Vooraf kippenlevermousse met granaatappel en brioche (6 euro). De mousse staat snel op tafel. “Eet smakelijk”, zegt een meisje. Ze laat ons in verwarring achter. Eh, wat is de bedoeling? Waar is de brioche? Van alleen maar lepels mousse worden we hartstikke misselijk. “Misschien hebben ze de brioche geplet en de mousse daarop gedaan. De pot is zo groot”, probeert mijn tafelgenoot. Ik vraag om de brioche. Dat cake-achtige zoete brood blijkt er niet te zijn. Er is wel gewoon brood. Als ik dat van tevoren geweten had, had ik dit niet besteld. Romige mousse en romig brood; voller van smaak wordt het niet. Nu hebben we gewoon een broodje paté. Volgende keer beter, Partisan?

Van het lam en de vis worden we wel blij. Kwaliteitsproducten zijn het.  Flawless bereid ook. Voor na stellen we zelf een kaasplateau samen. We kunnen kiezen uit Bleu de Basque, Brie de Meaux, Old Groenendal en Comté (3 euro per portie). Een goed idee, mannen! De chocoladetaart op de tafel naast ons is ook goed, horen we van onze buurvrouw: “Ik kan me geen leven zonder chocolade voorstellen.”
https://www.cafepartisan.nl