Tuintje ruilen en andere tips voor lekker tuinieren in West

Een geveltuin met heerlijk geurende lavendel (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Soms is het oneerlijk verdeeld in de wereld. Je buren hebben een tuin, maar doen er niks mee. Omdat ze het heel druk hebben, of het gewoon niet leuk vinden. Terwijl jij met je groene vingers boven woont en het moet doen met een paar potten op het balkon.

Aan die oneerlijkheid probeert Jouw Stek in Oud-West en De Baarsjes een einde te maken. Buren die het leuk vinden, kunnen de tuinen verzorgen van degenen die er niet zo van houden of er niet meer zo toe in staat zijn omdat ze wat ouder zijn.

In ruil daarvoor mogen de tuinmannen en tuinvrouwen bij mooi weer in het aangeharkte perkje zitten of af en toe een kopje koffie komen drinken. Vandaag gaan de eerste koppels van start. De lancering is vanaf 15.30 uur in Natuurtuin De Slatuinen.

Overigens hoef je niet af te wachten tot Jouw Stek het initiatief neemt, want dit kun je natuurlijk ook prima zelf regelen. Als je zelf een tuin hebt, vraag eens aan een bovenbuurman of -vrouw of die het leuk vindt om te helpen. Of: als je je al tijden ergert aan de wildernis beneden, stap af of de buren en vraag of je ze een handje kunt helpen. In ruil voor de hulp kunnen de tuineigenaren aanbieden dat de bovenburen in de tuin mogen zitten als zij weg zijn.

Tuinieren op de stoep

Als je buur zelf al prima kan tuinieren, ga dan aan de slag op de stoep. Van de gemeente mag je best een aantal potten neerzetten op de stoep met boompjes of struiken. Er zijn wel wat regels: een bak mag niet groter zijn dan 50 x50 x75 centimeter. Ook mag je er per inwoner niet meer dan twee neerzetten. Bovendien moet je opletten dat de plantjes zelf geen doornen hebben, of giftig zijn. En er moet natuurlijk genoeg stoep overblijven voor passanten.

Bewoners van benedenverdiepingen in West kunnen bij het stadsdeel een geveltuintje aanvragen. Dan komen mannen van de gemeente een paar stoeptegels weghalen bij de voorgevel en daar kun je dan struiken en vaste planten neerzetten. Lavendel doet het altijd heel mooi in de geveltuin. Of plant andere vlinder- en bijenvriendelijke struiken, zoals vlinderstruiken of tijm. De laatste is ook handig als je van koken houdt.