In geveltuinen staan stokrozen weer in volle bloei. Vooral in West tieren ze welig. Volgens Liedewij Loorbach, freelance-journaliste en deskundige op het gebied van duurzaamheid en planten, is hiervoor een aantal verklaringen.
”Stokrozen zijn gelukkig in de stad omdat ze houden van warmte en luwte. Hier houdt asfalt en steen de warmte vast, en de gebouwen houden de wind tegen. Daardoor is de stad warmer dan het platteland. De planten groeien graag met bescherming in de rug, bijvoorbeeld van een muur of een schutting. Lekker in de schaduw met extra warmte van de straling die van de muur afkomt.”
”In het tuincentrum zijn stokrozen als tweejarige planten te koop. Als je zelf zaait, moet je een jaar geduld hebben. Wanneer ze eenmaal in de tuin staan, zaaien ze zichzelf uit. Het wordt dan elk jaar feest voor de deur. Aan het einde van de zomer, als de schatkistjes vol zaad uitgedroogd aan de stengels zitten, kan je op strooptocht door de stad om het zaad te verzamelen.’’
”Stokrozen doen het goed op arme grond, maar er zijn ook stokrozenvarianten die gelukkig zijn op klei of zand. Op arme grond kan het geen kwaad de planten af en toe te verwennen met wat extra voeding, zoals eigen compost of mest uit het tuincentrum. In droge perioden hebben stokrozen water nodig.”