Woningen in telefooncentrale

Telefooncentrale Filips van Almondestraat vanuit een binnentuin in de Witte de Withstraat (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Een telefooncentrale in De Baarsjes wordt verbouwd tot woningcomplex. Het gebouw ligt in een binnentuin tussen de Filips van Almondestraat, Witte de Withstraat en Admiralengracht en wordt verbouwd tot 53 starterswoningen met gemeenschappelijke ruimten. Ontwikkelaar Cheops Onroerend Goed BV heeft hiervoor plannen ingediend bij stadsdeel West.

Het pand staat er sinds 1928 en is toegankelijk via de Filips van Almondestraat. Sinds 2009 is het een gemeentelijk monument. De telefooncentrale moet eerst worden ontmanteld. Als de benodigde vergunningen zijn verleend, kan de verbouwing ergens tussen 2016 en 2018 beginnen.

Architecten Kok Harleman heeft een ontwerp gemaakt met verschillende woningtypen die variëren in grootte en indeling. De vraag naar starterswoningen in Amsterdam is groot, volgens het ontwerpbureau. Het plan voorziet ook in tien parkeerplaatsen, een wasserette, fitnessruimte en multifunctionele ruimte.

Informatiebijeenkomst

Voor omwonenden is er woensdag 14 oktober een informatiebijeenkomst over de plannen en de vergunningprocedure. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 21.00 uur in De Wending, Witte de Withplein 5. De ontwikkelaar en het stadsdeel zullen daar ook zijn om uitleg te geven.

DeWestkrant