“REM-eiland wordt de nieuwe must-go-to-bestemming van de stad”

Deze vier ondernemers willen REM-eiland tot leven wekken.
Hoogstins2024

Het restaurant dat er eerder zat, stopte tijdens de eerste lockdown. Vier horecaondernemers willen het REM-eiland in Houthaven weer laten bruisen en zijn een crowdfundingsactie gestart.

Ze zien het helemaal voor zich. Elke verdieping van hun nieuwe restaurant krijgt een eigen functie. REM moet een bar-restaurant-rooftop worden. Als alles meezit, gaat de zaak half tot eind januari officieel open. “Een goed moment om elkaar een gezond en gelukkig 2022 te wensen, en om de start van REM te vieren.”

TV Noordzee
Even een opfrisser. Vroeger was het REM-eiland een platform in de Noordzee, op 9 kilometer buiten de kust bij Noordwijk. In 1964 werden vanaf deze basis van 12 augustus tot 14 december commerciële televisie-uitzendingen onder de naam TV Noordzee verzorgd. Drie maanden later werd het alweer door Rijkspolitie en Koninklijke Marine ontmanteld. Sinds 2011 staat het REM-eiland in de Nieuwe Houthaven in Amsterdam. De afgelopen jaren zat er een restaurant, maar dat stopte in mei 2020 tijdens de eerste lockdown. REM wordt de opvolger van deze zaak.

LELY in Nieuw-West
De ondernemers die het platform tot leven willen wekken, kennen elkaar al jaren. Martijn Peters en Martijn Witlam waren collega’s bij café Proust in het centrum. Sinds hun ontmoeting in 1998 zijn ze in de horecawereld blijven werken. Samen runnen ze op dit moment de cafés Fest en De Groene Olifant. Los van elkaar hebben ze ook nog enkele (horeca)zaken. In 2018 kwamen de twee David André (Mossel & Gin) en limonade- en limoncello-expert Frits de Haes tegen, met wie zij bar-restaurant LELY in Nieuw-West hebben opgezet.

Chef-kok Bobby Rust
Om van REM ‘de nieuwe must-go-to-bestemming van de stad’ te maken, hebben zij de hulp ingeroepen van chef-kok Bobby Rust, voorheen chef-kok bij de Gastrobar en bekend van het tv-programma De Nieuwe Garde. Volgens de ondernemers is zijn kookstijl puur en toegankelijk, zonder te veel poespas. Hij laat zich inspireren door de Franse keuken. “Het moet een kwalitatief goed en sfeervol restaurant zonder sterren pretenties worden, denk aan Choux, Baut en Scheepskameel.”

Crowdfundingsactie

Sinds oktober ligt het ontwerp voor REM al klaar. Inmiddels zijn ze bezig met de verbouwing en inrichting. Nog vóór kerst hopen ze te gaan proefdraaien. De officiële opening staat gepland voor half tot eind januari 2022. Naar eigen zeggen hebben ze veel gespaard, maar kunnen ze voor de laatste 150.000 tot 300.000 euro hulp gebruiken. Daarom zijn ze een crowdfundingsactie gestart. Op 1 december 2021 stond de teller op 66.875 euro. De actie sluit over circa 41 dagen.

DeWestkrant