Buurttours door Landlust in BoLo van start

Foto: Joeri van de Riet
Hoogstins2024

Landlust is de dertiende buurt in Amsterdam waar stichting Buurtgids buurttours organiseert. Op zaterdag 27 november vond de eerste rondleiding plaats. Wat is het verhaal achter de stichting?

Als jonge Amsterdammer merkte Annemarie van der Veen hoe lastig het was om je buurt te leren kennen en om je er als nieuweling echt thuis te voelen. Voor haar werk richtte ze zich op allerlei buurtprojecten toen de vraag kwam of ze een idee had voor de buurt. Annemarie, die een achtergrond in het toerisme heeft, bedacht toen hoe leuk het zou zijn als mensen in hun eigen buurt rondgeleid zouden worden door een lokale gids. De nieuwkomers zouden dan meer van hun omgeving te weten kunnen komen. Maar dat niet alleen: de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt zou worden vergroot.

Die gedachte was het startpunt van stichting Buurtgids. In 2017 begon het met een eenmalige tour in Oost. Daarna kwam een opdracht voor een blok huizen van een woningcorporatie. Joeri van de Riet zag een concept in Buurtgids en zette zich in om dit over heel Amsterdam te ontvouwen. Joeri: “We kwamen erachter dat we op wijkniveau moesten gaan werken om dit goed te kunnen doen en succesvol te maken. We maakten afspraken met de gemeente, zodat iedere bewoner op die manier zijn buurt kan ontdekken. In deze vorm bestaat Buurtgids nu al vijf jaar.”

Lokale gidsen zijn cruciaal bij het initiatief. “Als het verhaal bij zo’n tour wordt verteld door je buurman of -vrouw, komt dat het allerbeste over”, zegt Joeri. “Bewoners weten zelf immers het beste hoe ze ervoor kunnen zorgen dat andere bewoners zich thuis voelen.”

Op een tour gaan maximaal vijftien mensen mee. In West waren er al rondleidingen door de Postjesbuurt, Staatsliedenbuurt en Mercatorpleinbuurt. De wandeling door de Landlustbuurt in Bos en Lommer is nieuw. Het is alweer de dertiende buurttour van de stichting. Joeri: “We verzamelen in de kantine van Huis van de Wijk Mansvelt. We organiseren de tour zo veilig mogelijk en houden rekening met corona. Het is voornamelijk in de buitenlucht. Normaal bezoeken we minimaal drie initiatieven en ondernemers in de wijk en gaan we naar binnen, maar dat is met de huidige coronaregels niet wenselijk met een groep. We eindigen altijd met koffie. Dat vinden we belangrijk omdat daar interactie ontstaat tussen bewoners. Ze gaan met elkaar in gesprek over wat ze gehoord hebben.”

Op 27 november was de eerste Landlust-tour. “Jong en oud deden mee. Vaders, moeders, studenten, kinderen. Vooral de historische kant van Landlust bleek heel interessant te zijn”, vertelt Joeri. “Deelnemers toonden meteen interesse om zich in te zetten voor de buurt.”

Woon je in Landlust en wil je graag bijzondere buurtplekken en -initiatieven (her)ontdekken én andere bewoners ontmoeten? De volgende tours zijn op 4 december, 11 december, 22 januari, 29januari, 5 februari, 12 maart, 19 maart en 26 maart. Opgeven kan via www.buurtgids.nl, met de code LANDLUST1