Steunactie voor bedreigde schrijfster Lale Gül

De roman van Lale Gül uit Bos en Lommer. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een groep prominenten neemt het op voor Lale Gül, schrijfster uit Bos en Lommer. Zij kreeg te maken met bedreigingen na de publicatie van haar roman Ik ga leven. Hoofdpersoon Büsra vertelt in het boek over haar worsteling om los te komen van het streng islamitische milieu waarin ze is opgegroeid.

In een online manifest spreken tientallen politici, schrijvers en anderen hun steun uit aan de 23-jarige Gül. De ondertekenaars noemen het onverteerbaar dat ze te maken heeft met bedreiging, intimidatie en uitsluiting sinds het verschijnen van haar debuutroman. “Lale Gül verdient onze steun. Hardop en zonder compromis. Ze verdient veiligheid en het recht om zich uit te spreken.”

Burgemeester Femke Halsema zegde ruim een week geleden al haar steun toe na een gesprek met de schrijfster, die ze moedig noemt. De politie onderzoekt alle bedreigingen, meldde Halsema op Instagram. “Lale staat in een lange Amsterdamse traditie van vrijdenkers die met grote persoonlijke risico’s hun vrijheid opeisen.”

Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki van West sprak eveneens haar steun uit aan Lale Gül. “Ze schreef een roman over haar jeugd, het opgroeien in een streng islamitisch gezin, met alle beperkingen die haar werden opgelegd”, schreef ze in haar column. “Ze verdraagt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen niet. Nu wordt ze met de nek aangekeken, simpelweg omdat ze opkomt voor haar eigen mening en op zoek is naar vrijheid.”

DeWestkrant