“Ik kan bij de pakken neer gaan zitten, maar zo ben ik niet gebouwd”, zegt Faryel Bhailal van Amsterdam Cupcake Company in De Baarsjes. Vandaar dat ze een plan bedacht om haar coronaschulden aan te pakken.
Op maandag 28 augustus werd bekend dat een van de populairste zaken in de Javastraat, koffieboetiek Hartje Oost, de deuren gaat sluiten. De eigenares moet de coronasteun terugbetalen, plus de uitgestelde belasting. Deze lasten in combinatie met de stijgende personeelskosten zijn haar te veel. Ook bij ons in West hebben ondernemers last van de naweeën van corona, zoals Faryel Bhailal van Amsterdam Cupcake Company in de Marco Polostraat 209. Faryel zit al sinds 2011 in De Baarsjes en is onder meer bekend van de regenboogcakes die ze speciaal voor de Pride Month heeft ontworpen.
Vicieuze cirkel
Ze wist haar taart- en cupcakebedrijf door de coronacrisis te slepen, maar volgens haar vallen nu eigenlijk pas de klappen. De reden: coronaschulden, plus hogere personeels- en inkoopkosten. “Ik bak graag nog jaren door voor mijn fans, maar met de coronaschulden die op mijn schouders duwen is de druk wel erg hoog.” Op dinsdag 29 augustus moeten duizenden ondernemers hun coronaschuld bij de Belastingdienst hebben afbetaald of een betaalregeling hebben afgesproken. Onlangs vertelde Faryel op de website van De Ondernemer dat ze sinds oktober vorig jaar al was begonnen met het afbouwen van haar schulden. Hoewel haar zaak goed loopt, kan ze echter de eindjes niet aan elkaar knopen. “Ik moet nog 33.000 euro aflossen en ben op tijd begonnen met terugbetalen. Maar de huidige prijzen blijven stijgen en die coronaschuld blijft hetzelfde. Ik zit in een vicieuze cirkel.”
Bezuinigingen
Om haar kosten te drukken heeft ze al bezuinigd op haar personeelskosten. Sinds halverwege juni werkt ze alleen in haar bakkerij en heeft ze de winkel gesloten. Het was de bedoeling dat ze begin september weer open zou gaan, maar ze heeft besloten dat de winkel tot eind 2023 dicht blijft. Met het sluiten van de winkel stoppen per 1 september ook haar drie fulltimers. Dat scheelt geld, maar door de inflatie zijn de inkoopkosten van haar ingrediënten gestegen. De inflatie zorgt er ook voor dat het leven voor haar klanten duurder is geworden, waardoor ze luxeproducten als cupcakes en taarten aten staan. Ze bekent dat de situatie haar ‘frustratie, onrust en stress’ bezorgt. “Ik kan bij de pakken neer gaan zitten, maar zo ben ik niet gebouwd.”
‘Toffe tegenprestaties’
Dat ze een financiële boost nodig heeft, is duidelijk. “Veel mensen willen iets doneren en dat is hartverwarmend.” Maar Faryel geeft het liefst ‘toffe tegenprestaties’ als mensen haar willen ondersteunen. Met dat idee in haar achterhoofd heeft ze gisteren een crowdfundingscampagne gelanceerd. In ruil voor een financiële bijdrage kunnen mensen pakketten en services bestellen die niet in het standaardassortiment zitten. Je kunt bijvoorbeeld een privé-masterclass boeken, een Cupcake Bar in huis halen of een pakket om cupcakes te decoreren voor kinderfeestjes. “Elke bestelling taart of cupcakes in mijn webshop is natuurlijk al een hele fijne bijdrage.”
Klanten peilen
Ze heeft lang getwijfeld over haar campagne. “Ik brainstormde met mijn vriendinnen over wat ik moest doen om de druk weg te nemen. Al snel kwam ik tot de conclusie dat de grootste druk door mijn coronaschulden komt. Alles wat binnenkomt, gaat daar naar toe”, zegt Faryel. “Ik heb eerst bij mijn klanten gepeild, zo van: wat zou je daarvan vinden? Zou je het niet raar vinden als ik hulp vraag om mijn schulden te betalen? Maar zij reageerden allemaal zo lief en begripvol dat ik besloot om het gewoon te doen.”