Hemelse sinaasappeltaart

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De sinaasappeltaart van Caterina Tzoridou heeft wat weg van baklava. Haar portokalópita heeft dezelfde flinterdunne laagjes filodeeg. Alleen badderen die laagjes niet in honing zoals bij baklava, maar in een frisse siroop van vers sinaasappelsap, suiker en sinaasappelrasp. Deze Griekse lekkernij (1,70 euro per stuk) is sappig en nog vrij gezond ook: de taart is gemaakt met Griekse olijfolie in plaats van boter. Ga zitten en eet een stuk bij een kop Griekse mountain tea, koffie of Olivitea, huisgemaakte suikervrije ijsthee.

Wedden dat achter je sparkling Caterina weer flink aan het bakken is in de open keuken?  Olivity, haar zaak aan de Overtoom, is tearoom, shop en lunchspot ineen. Voor een cateringklus draait ze haar hand niet om. Maar wat ze ook maakt, één ingrediënt ontbreekt eigenlijk nooit: Griekse olijfolie. Ze verkoopt acht verschillende oliën, waarvan vier biologische. Caterina verwerkt olijfolie in haar walnoot- en kokoscake, salades, quiches en eiergerechten, zoals de omelet met olijven, zongedroogde tomaten en feta. Veel van haar gerechten zijn lactose- en glutenvrij. Veganisten hebben ook zat keuze.

Caterina leerde koken van haar moeder en oma’s. Toen ze opgroeide in Thessaloniki was koken Spielerei voor haar. Ze ging werken als vertaler en schreef later kinderboeken. Uiteindelijk gaf ze toe aan haar liefde voor de Griekse en mediterrane keuken én voor Amsterdam. In 2011 opende ze Olivity. “Ik ben blij dat het warmer wordt. Mijn klanten kunnen dan weer picknicken in het Vondelpark met mijn eten en drinken.” Had ik je al verteld dat deze lady ook Griekse wijnen verkoopt?
http://www.olivity.net

DeWestkrant