Je vingers aflikken bij de Jerk Chicken van Reggae Rita

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Reggae Rita zit al sinds Valentijnsdag in Westerpark. Nu kun je haar authentieke Jamaicaanse gerechten afhalen of laten bezorgen. Volgens Patricia ga je van haar jerk chicken met ‘een intense, rokerige smaak kluiven als een barbaar’, terwijl je je mond volpropt met ‘knisperend kippenvel’.

“If you taste my food, you’ll go straight back to my island’, zegt de eigenares van Reggae Rita als ik naar het menu vraag. Terug naar Jamaica? Tien jaar terug waren we er. Ik herinner me het nog goed: weelderige natuur, loeisterke koffie, rumbarretje in de turquoise zee, gespierde mannen die van metershoge kliffen in het water doken, hangmatten tussen palmbomen, overal reggae en dancehall en de onweerstaanbare geur van geroosterde kip op de grill. Totaal geen straf om er terug te keren. Of er om de een of andere reden desnoods in quarantaine te gaan.

Scotch Bonnet pepertjes en piment
Zonder echt goed op de kaart met wraps, curried mutton, zoutvis en ackee (Jamaicaanse groente) te kijken, bestel ik jerk chicken voor de dag erna. Bij kipliefhebbers als ik staat dit gerecht op een erepodium. De manier van grillen – direct boven de kolen – en de vurige marinade geven deze vogel de allure van een pauw en een smaak om af te lebberen. Het is hard werken om deze Jamaicaanse klassieker te bereiden. Alleen al voor de marinade heb je een bataljon aan kruiden en specerijen nodig, zoals gember, tijm en kaneel. Scotch Bonnet pepertjes gaan er ook in, eventueel te vervangen door Madame Jeanette. Een ander karakteristiek ingrediënt is piment, een gedroogde bes met een warme smaak à la kruidnagel. Traditioneel krijg je er rijst met bonen en koolsalade bij. Zo ook als je het gerecht bestelt en ophaalt bij Reggae Rita (15 euro per portie) of het thuis laat bezorgen (18 euro).

Bob Marley
Dit restaurant, dat sinds 14 februari van dit jaar open is, zit in de Frederik Hendrikstraat. Een interieur zonder fratsen, met foto’s van Bob Marley als blikvangers. De eigenares is een groot fan. Ze komt uit Saint Ann in Noord-Jamaica, de provincie waar Marley is begraven. Voordat de enthousiaste en supervriendelijke Rita naar Nederland kwam, liet ze de Belgen en Duitsers al kluiven aan haar gegrilde kip en happen in haar pasteitjes (patties) en wraps met bijvoorbeeld jackfruit, salade en gebakken banaan. In Amsterdam ‘pop-upte’ ze erop los en had ze onder meer een vegan pop-up in De Pijp. Ze werkte samen met Amsterdamse chefs als Kevin Koetsier van het Caribische BBB-restaurant Boótoe in Westerpark. Nog steeds draait ze haar hand niet om voor cateringklussen.

Kluiven als een barbaar
Dat Rita koken kan, merk ik al bij de eerste hap. Sappig kippenvlees met een intense rokerige smaak. “Echt van die kip die je met huid en haar wilt verslinden”, zegt mijn tafelgenoot met zijn mond vol knisperend kippenvel, terwijl hij ondertussen kluift als een barbaar en de botten schoonlikt. En dan te bedenken dat hij voordat hij mij kende zich alleen aan kipfilet waagde. Het vlees is zo lekker dat het bijna zonde is om er jerksaus eroverheen te doen. Bewaar deze pittige saus voor de rijst, zou ik zeggen, en houd het vlees zo puur mogelijk. Waarom? Cause the chicken is worth it! Romige koolsalade erbij, slokje gemberbier. Yah man, Jamaica heeft het. En Reggae Rita ook!

P.S. Meer afhaal- en bezorgadressen in West? Check hier.