In West 500 nieuwe woningen in aanbouw dit jaar

Gevolgen bouwcrisis merkbaar

Een groot deel van de nieuwbouw in West verrijst in Houthaven. (Archieffoto De Westkrant)
Hoogstins2024

Dit jaar worden ruim 500 woningen in aanbouw genomen in stadsdeel West. Het gaat om twintig woningen in de eerste helft van dit jaar en 491 woningen in de tweede helft. “Het tempo gaat dus stevig omhoog”, zo schrijft dagelijks bestuurder Thomas Hermans in een rapportage aan de stadsdeelcommissie.

Eind september meldde wethouder Reinier van Dantzig al dat de woningbouw in Amsterdam achterblijft. Hij verwacht dat er eind dit jaar in de hele stad ongeveer 4500 woningen door marktpartijen in aanbouw zijn genomen. Dat is aanzienlijk minder dan de doelstelling van 7500 woningen.

“De verslechterende marktomstandigheden, waaronder stijgende bouwkosten, hoge rente en onzekerheid over huurregulatie op nationaal niveau, hebben bijgedragen aan de huidige situatie”, meldde van Dantzig. Extra maatregelen, zoals aanpassing van grondprijzen en plannen, moeten de woningbouw weer op gang brengen. 

Met alleen twintig vrije sectorwoningen in de Filips van Almondestraat in De Baarsjes in de eerste zes maanden was er in West dus weinig nieuwe woningbouw. Daar moet verandering in komen door het in aanbouw nemen van 491 woningen in deze tweede helft van het jaar. Het gaat om de volgende projecten:

  • Houthaven 143 sociale huurwoningen
  • Westerpark West 255 vrije sector huurwoningen
  • Kolenkitbuurt 53 jongerenwoningen
  • Schimmelstraat 38 sociale huurwoningen voor ouderen
  • Houthaven 2 waterwoningen vrije sector koop

In West zijn ook de effecten merkbaar van de bouwcrisis, aldus Hermans. De start van de bouw van de projecten Bredius (Spaarndammerbuurt) en Borstblok (Bos en Lommer) is doorgeschoven naar 2024. “Dat is extra spijtig omdat juist deze beide projecten bijdragen aan de bouw van het in deze stad zo hard nodige middensegment”, zo schrijft Hermans. 

DeWestkrant