Het geheim van Westerpark

Hoogstins2024

Zelfgemaakte pasta, worsten uit eigen keuken, het verleidelijkste toetje alive: een mousse van witte chocolade en limoncello met verse aardbeien. Waar ik het over heb? Over Bella Storia, de magnifieke trattoria Italiana in de Bentinckstraat. Verstopt achter de Haarlemmerweg, maar wel al getraceerd door Amsterdamse Italianen en buurtbewoners. Nu jij nog!

Binnen in het restaurant zit je in een soort luxe treincoupé met houten wanden en glas-in-loodramen. Bij de eerste sliert zon gaat het terras open en stroomt dat rap vol. Gevalletje vakantie in eigen land: obers met bravoure die druk gebarend af en aan lopen en smijten met Italiaanse volzinnen. Je ruikt de pizza’s uit de steenoven, je hoort glazen klinken, je ruikt de knoflook van de bruschette met tomaat. Kinderen jengelen om ijsjes, ouders slurpen hun fettucine met kreeft naar binnen, de forse, gegrilde ribeye vraagt om applaus. Op dit plekje in Westerpark is het even chaotisch en levendig als in Zuid-Italië. En je kunt er minstens zo goed eten.

Zowel de eigenaar als de kok komen uit dit deel van Italië. De eigenaar uit Sicilië, de kok uit Puglia. De burrata uit Puglia is van het kaliber try before you die: mozzarella aan de buitenkant, mozzarella en room aan de binnenkant. Smeuïg tot en met. Net zoals de zoete ricotta die je vindt in de cannoli, de beroemde Siciliaanse koekrolletjes.

Over Sicilië gesproken: weleens in het dorpje Bronte geweest? Dit is de enige plek in Italië waar pistaches worden geteeld. Ze komen terug in ijs, pesto en pasta. De kok van Bella Storia verwerkt de nootjes in zijn saus bij de ravioli met citroen (16 euro). Te vegetarisch naar je zin? De pasta met fazantworstjes, venkelzaad en pruimen is ook heel mamma mia. Maar wat je ook kiest van de regelmatig wisselende kaart, bestel eerst een van de blijvertjes zoals de burrata of de schotel met artisjok, kikkererwten, gegrilde groente, kaas en vleeswaren (20 euro voor 2 personen). De soepele obers leggen je met liefde uit welke wijnen bij je eten passen. Ga lós!
http://www.bellastoria.nl

DeWestkrant