Bij Punto Verde haal je het lekkerste Italiaans voor bij je kerstdiner

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bella Storia is een van mijn lievelingsrestaurants. Het is er net zo chaotisch en levendig als in Zuid-Italië en je kunt er minstens zo goed eten. Inmiddels zit deze trattoria Italiana in de Bentinckstraat ingeklemd tussen twee andere zaken van dezelfde eigenaar: een zaak voor afhaalpizza’s en delicatessenwinkel Il Punto Verde. Daar haal je natuurlijk de lekkerste dingen voor bij je kerstdiner.

Zelfgemaakt brood
De winkel is open sinds mei. Je vindt er veel van de ingrediënten die in het restaurant en de pizzeria worden gebruikt. Alle producten komen uit Italië. Een deel komt van het eiland waar de eigenaar is geboren: Sicilië. Links staan flessen wijn, rechts koekjes, pasta, koffie en olijfolie. Middenin staat een vitrine met daarop zelfgemaakte broden. Stoer, stevig brood. Onmisbaar als je, zoals ik, wil borrelen met Italiaanse wijn en happen.

Pecorino en gorgonzola
Achter de vitrine staan kazen waar ik zó in wil happen. De pecorino Siciliano, schapenkaas met zwarte peper, is net binnen. Zo’n lekkere iets zoute, pittige harde kaas vraagt om een zachte kaas. Ik begin te kwijlen als ik alleen maar naar de gorgonzola kijk. Kom maar door met een flink stuk!

Burrata
De burrata die ze hier verkopen, ken ik als mijn broekzak; ik heb die in het restaurant ontelbare keren gegeten.
Mozzarella aan de buitenkant, mozzarella en room aan de binnenkant. Smeuïg tot en met! Een must.

Mortadella
Mortadella, een Noord-Italiaanse specialiteit, is ook iets wat ik elke dag kan eten. Flinterdun gesneden, het liefst zonder iets erbij. Inslaan dus, twee ons of zo. Of ik een plakje wil proeven? , natuurlijk. De varkensworst heeft de looks van Nederlandse boterhamworst, maar smaakt spannender en verfijnder. Bovendien smelt hij op je tong. Had ik al gezegd dat er in de mortadella die ik proef stukjes pistache zitten? Nou, hierbij dan!

Pistaches
Met pistaches kun je mooie dingen doen. Probeer bij Bella Storia de ravioli met ricotta en citroen in een saus van pistaches maar eens. De nootjes komen uit Bronte, een Siciliaans dorpje waar de lekkerste pistaches van de wereld worden geteeld. Dat de nootjes zo’n unieke fijne, wat zilte smaak hebben komt door de combinatie van zon, klimaat, hoogte en de mineralen in de vulkanische grond waar ze groeien. Dit ‘groene goud’ wordt verwerkt in ijs, pesto en pasta. Maar je kunt ze ook gewoon zo eten. Een zakje kost bij Il Punto Verde 5 euro en is elke eurocent waard.
http://www.bellastoria.nl

DeWestkrant