De trein? Op Sloterdijk pak je de bus naar het buitenland

Drukte bij internationale bussen op Sloterdijk. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Station Sloterdijk ontwikkelt zich steeds meer tot centrum voor internationale busverbindingen. Met nieuwe halteplekken op het Piarcoplein moet het sterk groeiende internationaal busvervoer in betere banen worden geleid. De haltes tegenover de hoofdingang van het station zijn opgeheven. Geregeld was daar sprake van grote drukte en onoverzichtelijke situaties, omdat er ook taxi’s en auto’s stoppen.

Voor internationaal busvervoer zijn tijdelijke nieuwe halteplaatsen geopend op het Piarcoplein, onder de sporen aan de noordzijde van station Sloterdijk. De bedoeling is dat er ook een eenvoudige wachtruimte komt. Duitse vervoerder FlixBus -die dagelijks vele tientallen bussen laat stoppen- heeft eerder bij de gemeente aangedrongen op betere voorzieningen, zoals overkappingen en zitplaatsen.

Touringcarverbod centrum

De binnenstad wordt vanwege de toenemende drukte verboden gebied voor touringcars. Vanaf maart 2018 eerst voor sightseeing en andere tours, vanaf 2019 ook voor andere toeristenbussen. De inzittenden moeten dan worden afgezet buiten het centrum. Het college van B en W noemt in een recent besluit de zuidelijke IJ-oever en plekken ‘richting de A10’. Het lijkt voor de hand te liggen dat Sloterdijk ook een rol krijgt.