Indonesisch van Tante Uddy

Hoogstins2024

Als ik in de keuken van Café Amoi kijk, ga ik uit mijn dak. Ik zie goudbruin gebakken kippenpoten en –borststukken, net uit de wadjan en voorzien van een knapperig velletje. De kip lijkt op die van mijn Indische moeder, de beste kok op aarde. Bij ons thuis vochten we om de kippenvelletjes én de trofee: het kippenkontje. De kip van mijn moeder is da bomb en de ayam goreng kuning van Amoi ook, proef ik later.  Subtiel gekruid, mals vanbinnen en krokant vanbuiten.

De keuken bij Amoi wordt bestierd door tante Uddy, een Indonesische dame die in het verleden kookte bij Sarang Mas, een bekend familierestaurant dat op het Rokin zat. Aan de tafel links van ons zitten mensen die daar als kind al kwamen. Toen ze hoorden dat tante Uddy vanaf 9 september bij Amoi zou gaan koken, vlogen ze naar de Kinkerstraat. Recht van ons zitten twee blonde vriendinnen aan de satay kambing (9,50 euro), vandaag van lam in plaats van geit. Ze houden het hoofd koel, terwijl ik rood aanloop van de stroperige ketjapsaus met pepertjes. Vrij suf, gezien mijn roots. 

Van het lam stappen we over op de kleefrijst in bananenblad met een vulling van gekruide makreel en, ja hoor, alweer is het raak: fris-pittige rolletjes tropische verfijning. Waar was deze lemper de rest van mijn leven? Ik kan wel tips blijven geven, want driekwart van de kaart stond op tafel. Oké, nog eentje dan: de rendang (11 euro). Niet zo’n kleddernatte variant, maar een perfect droge met fluweelzacht vlees en precies genoeg kruiden en geraspte kokos. Rendang ‘mama-style’!

‘Wij brengen de nostalgische smaken van de echt Indonesische keuken in een setting van nu’, vertelt Danny Lee. Samen met Felix Ang en Willemijn Koppelman heeft hij de zaak opgezet. De drie kenden elkaar al van Nooch in de Reestraat. De ouders van Felix hadden ooit … Sarang Mas. ‘Amoi is eigenlijk het jongere zusje van Sarang Mas.’ Vintage meubels, rotanstoelen, veel planten. Bij Amoi zit je tof. Ook als je alleen maar wat wilt drinken. Iemand zin in een G&T met een mix van pinda’s, gedroogde visjes en tempeh?
https://www.facebook.com/Café-AMOI-1646703722314291/?fref=ts