Wonen in schoolgebouw

De achteringang van het Broekmanhuis, met plek voor twintig zelfbouwwoningen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een voormalig schoolgebouw in Osdorp wordt verbouwd tot circa twintig woningen. Ongeveer de helft is nog beschikbaar. Kopers kunnen in samenwerking met een architect zelf hun woning in het Broekmanhuis vormgeven. De bouwgroep is een coöperatie van toekomstige bewoners.

Het langgerekte gebouw aan de Nieuwe Laan is nu voor ruim de helft uitgegeven. De rest is nog beschikbaar voor woningen in eenheden van vijftig vierkante meter. Die kunnen volgens de bouwgroep bijelkaar worden getrokken, zodat ook een riante woning van 250 vierkante meter tot de mogelijkheden behoort.

Op de bovenste etage bestaat de mogelijkheid om een opbouw en dakterras aan te leggen. Volgens de bouwgroep wordt het een hip, spannend gebouw met uniek vormgegeven woningen, een gezamenlijke ruimte en gemeenschappelijke tuin. Het Broekmanhuis moet in 2017 worden opgeleverd.

In stadsdeel West is onlangs een soortgelijk project afgerond in de voormalige Amundsenschool in Bos en Lommer. Ook daar namen Amsterdammers zelf het heft in handen door gezamenlijke een bouwgroep te vormen en woningen in het gebouw te maken.

Op maandagavond 26 september om 19.30 uur is er een informatiebijeenkomst over het Broekmanhuis. Belangstellenden moeten zich vooraf melden via info@thuisinhetbroekmanhuis.nl

DeWestkrant