100 jaar Zocherstraat

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Misschien ken je de Zocherstraat (tussen Overtoom en Vondelpark) van de Joke Smitschool, waar Amsterdamse kinderen en volwassenen naartoe gingen om alsnog hun middelbare schooldiploma te halen. Of misschien ken je de straat van nog vroeger, toen het gebouw een hbs was.

Bewoners nodigen aanstaande zaterdag (17 september) de buren en voormalige bewoners uit voor een feest ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de straat, die genoemd is naar de tuinarchitect Zocher, de ontwerper van het Vondelpark. Er is eten,  een salsaworkshop en er komt iemand vertellen over de roerige geschiedenis van de straat.

Ook nu speelt er van alles. Bewoners kampen de laatste tijd met een groot gebrek aan parkeerruimte. Vanwege de verbouwing van panden in de Zocherstraat en op de Amstelveenseweg tot hotel zijn er minder parkeerplekken. Stadsdeel West heeft tijdelijke parkeerplaatsen aangeboden in De Baarsjes, maar bewoners vinden dat te ver. Een oplossing waarbij bewoners mogen parkeren in een nabijgelegen parkeergarage is volgens het stadsdeel niet mogelijk omdat er dan sprake is van staatssteun.

Een ander heet hangijzer was de bouw van dure, luxe appartementen in het gebouw van de voormalige Joke Smitschool. Bewoners en projectontwikkelaar kwamen voor de rechter te staan. De projectontwikkelaar kon uiteindelijk aan de slag, nadat de bewoners er op het middenplein een stuk tuin voor terugkregen.

Morgen langskomen kan uiteraard, mee-eten kan alleen na opgave vooraf. Overigens is de Zocherstraat ook zonder feest een leuk plekje om te vertoeven. Er zit een fijn eetcafé met terras.