Zelfbouwers West ‘geen miljonair’

Hoogstins2024

De buurt kan rekenen op een jaarlijkse gezamenlijke maaltijd en ook de moestuin moet behouden blijven. De Amundsenschool in de Robert Scottbuurt in Bos en Lommer krijgt eind volgend jaar een nieuwe groep enthousiaste bewoners, te zien op bovenstaande foto.

De Amundsenschool was jarenlang gekraakt. De krakers besloten onlangs te vertrekken, nadat stadsdeel West een procedure had aangespannen om het gebouw te ontruimen. De school kan nu worden verbouwd tot tien koopappartementen.

De kopers zijn vooral bewoners uit stadsdeel West. In een zelfbouwgroep gaan zij hier hun droom realiseren: een eigen woning. In het schoolgebouw komen zeven appartementen, op het binnenplein nieuwbouw met drie appartementen en een gemeenschappelijke tuin.

De werkzaamheden beginnen in januari, de initiatiefnemers hopen in september 2015 hun nieuwe behuizing te betrekken. Het is een spannende tijd voor de zelfbouwpioniers. Achter de schermen werken zij al jaren aan het project, dat in gang is gezet door het stadsdeel met als doel de Robert Scottbuurt een oppepper te geven.

image

Het gebouw is door de krakers in redelijke staat achtergelaten, zegt toekomstige bewoonster Misha Wolters (31). ’’Alleen zit er graffiti op de buitenkant.’’ Zij vindt het onterecht dat krakers de zelfbouwers neerzette als yuppen en rijkaards, die armen uit de buurt verjagen. ’’Wij zijn geen miljonairs, maar inwoners van West die in een betaalbare woning willen wonen. Dat kan door zelfbouw. We steken er heel veel tijd en energie in, zo kun je de kosten beperken.’’

Misha -zelf ex-kraker- woont nu met haar vriend en twee kinderen op een krappe huuretage in West. Zij hebben meer ruimte nodig. ’’Maar ik wil wel in de stad blijven wonen. Dan kan ik gewoon op de fiets naar mijn werk.’’ In het complex komen zeker dertien kinderen te wonen. Zij verwacht dat veel kinderen naar de naastgelegen basisschool De Springplank zullen gaan.

image

Ditje Berg (55) betrekt een kleiner appartement. ’’Ik wil graag met andere mensen wonen. Ik woon al achttien jaar in mijn huidige huurwoning, maar behalve een paar directe buren ken ik hier bijna niemand.’’ Evenals Misha is Ditje enthousiast over de Robert Scottbuurt. ’’De winkels van de Bos en Lommerweg zijn dichtbij. En ook het Rembrandtpark en Erasmuspark zijn in de buurt. De Ring hoor je niet.’’

’’We willen graag betrokken zijn bij de buurt’’, zegt Misha. ’’Het is niet zo dat we onze eigen burcht willen bouwen. In de tuin komt een buitenkeuken, die we een keer per jaar willen openstellen. We nodigen dan de buurt uit om lekker met elkaar te koken en te eten. Ook de moestuin willen we proberen te behouden. Daarvoor is straks minder ruimte, maar we gaan kijken of er bakken voor de moestuin kunnen komen.’’

www.amundsenhofje.nl

image