Column Martine: Osama, de pizzameester

Hoogstins2024

Je hebt van die tentjes waar iedere keer als je erlangs fietst, een ander bordje aan de gevel hangt. Het etablissement op de hoek van het nieuwbouwcomplex van de Witte de Withstraat en de Postjesweg is zo’n plek. Er zat een Indonesisch restaurant, later een Thai en nog later een zaak die blijkbaar de voorraad van beide voorgangers had opgekocht en naast Thai en Indisch ook patat serveerde. Bij geen van de drie varianten hebben we ooit de neiging gehad om binnen te gaan.

De borden aan de gevel waren weer eens veranderd en nu zit er een pizzeria in het hoekpand, kortweg Steakhouse-Pizzeria Baarsjes geheten. Interessant is de prijsstelling. Je koopt er een pizza voor € 3,50 en pasta’s kosten € 5,-. Je kunt daar thuis bijna niet voor koken.

We waren laat thuis en de bloedjes hingen al hongerig voor het Jeugdjournaal. Een uitstekende kans om Pizza Baarsjes eens uit te proberen. Dat er pizza op het menu staat, leidt tot luid gejuich op de bank.

Blijkbaar triggerde die lage prijs nog meer buurtbewoners. Het was zo rond etenstijd heel erg druk in en voor de zaak, die blijkens het bord op de deur ook nog Osama Pizza Meester heet. Osama heeft ook een filiaal in de Osdorper Ban, lezen we in het gekopieerde foldertje op de toonbank.

De situatie aan de counter is nogal chaotisch. Waar is bijvoorbeeld de rij? Twee mannen die overduidelijk later binnenkwamen, bestellen zes pizza’s. Maar goed, we stonden nog even het menu te lezen. Dat behalve die goedkope pizza’s en pasta’s ook nog snackbarklassiekers als de patat Kapsalon en Kipcorn bevat. En gelukkig ook shoarma, zodat er voor ieder wat wils is.

Je kunt ook zitten bij Osama, maar bestellen doe je -op z’n snackbars- wel aan de toog. Een blonde vrouw komt binnen met haar vrienden, blijkbaar trakteert zij. Zouden we ook doen voor dat geld.

Voor we bestellen, vragen we voor de zekerheid hoeveel tijd het gaat kosten. “Drie kwartier tot een uur, mevrouw”, zegt een van de bakkende mannen.

image

De gedachten gaan uit naar het hongerige grut thuis op de bank. Maar waar haal je dan zo snel een pizza vandaan? Bij Stach natuurlijk! Op de Admiraal de Ruijterweg rekenen we veertien euro af voor een pizza en een bakje lasagna. Die we nog wel zelf moeten opwarmen in de oven. De bloedjes lagen niet voor het grotemensenjournaal in bed.

Martine de Vente

DeWestkrant