Eetcafé Landlust: superlief Marokkaans-Nederlands een-tweetje

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Eetcafé Landlust in BoLo gaat officieel pas 13 april open. Maar vóór deze grand opening kun je er ook al terecht. Reken maar dat je er wordt binnengehaald als een koning!

Bij Eetcafé Landlust aan de Willem de Zwijgerlaan is het nu nog eten wat de pot schaft, maar vanaf 13 april is er een complete kaart. Op dat menu staan smaken die passen bij de samenstelling van de buurt: Nederlands en Marokkaans/mediterraan. Die mix zie je ook terug in het interieur: het behang op de ene muur heeft een Delfts blauwe-print, de andere een Moors patroon. Het management heeft dezelfde mix: Hafid komt oorspronkelijk uit Marokko, zijn vriendin is in Nederland geboren.

Buurtbewoners
Schatjes zijn het: ijverig als mieren, oprecht benieuwd naar hoe het smaakt en vol goede intenties. Met de zaak willen ze echt iets toevoegen aan de buurt. Iedereen moet zich er thuis voelen: jong, oud, gezinnen met kinderen, millennials. Op de dag dat wij er zijn, zitten er al aardig wat buurtbewoners aan de toog. We worden begroet als oude vrienden en worden nog net niet omarmd.

Marokkaanse olijfolie
Dat warme gevoel wordt versterkt door de verhalen van Hafid. Voordat hij deze zaak opende, werkte hij twintig jaar bij Tuschinski, de laatste jaren als manager. Dit is zijn eerste onderneming. Hij is blij dat hij hulp krijgt van zijn familie. “Couscous vind ik lastig om te maken. Maar als ik het vraag, komt mijn zus meteen langs om het te maken. Mijn zus is superlief.” De kruiden en olijfolie waarmee Hafid kookt, komen van zijn geboortegrond; het noordelijk deel van Marokko, in de buurt van de Spaanse enclave Melilla. “Alles groeit daar gewoon in de tuin. Wat je ook plukt, álles heeft smaak.”

Vegetarische tajine
Als starter krijgen we een bak hummus voor een compleet weeshuis en knapperig brood erbij. We stomen door met een gemengde salade die bijna groter is dan het bord waarop die ligt. Vervolgens krijgen we ieder een vegetarische mini-tajine met pompoen als basis. De groente heeft een goede bite en is licht gekruid. Gelukkig géén overdosis komijn, zoals bij sommige restaurants het geval is. Hoewel het van mij best iets pittiger mag zijn. Maar dat is appeltje-eitje op te lossen: kwestie van een potje Marokkaanse sambal (harissa) op tafel zetten. Bij de koffie krijgen we knapperige kaneelkoekjes. We bestellen er ook een stuk appeltaart ‘van de bakkerij’ bij.

Bitterballen
Als we naar huis gaan zijn we 40 euro in totaal lichter. Goede prijs, toch? Een fijn no-nonsense adres met ook nog eens een gigantisch terras. Dat wordt bieren in de zon, zodra het kan. Uiteraard met bitterballen erbij. Want één ding is duidelijk: behalve hummus komen ook die op de kaart.

https://www.facebook.com/Eetcafé-Landlust-990012971386464/?epa=SEARCH_BOX