Kippenkoning Dilek breidt in BoLo zijn imperium uit

De nieuwe vestiging van Dilek Chicken aan de Willem de Zwijgerlaan. (Foto Martine de Vente)
Hoogstins2024

Dilek is een klinkende naam voor iedereen die van kip houdt. Sinds 25 december hoef je niet meer naar Nieuw-West te fietsen om de malse kippetjes te scoren, maar kun je in de rij staan bij het kakelverse filiaal aan de Willem de Zwijgerlaan.

Hidayet Cinar, de eigenaar van Dilek Chicken, is een echte Amsterdammer: grote mond, klein hart. Ik ontdekte dat in 2017. Hij stond toen met z’n kippentruck op het Mercatorplein. Hij grapte erop los, terwijl de een na de andere gegrilde kip over de toonbank vloog. Zijn energie en enthousiasme werkten heel aanstekelijk. Na een paar tellen had zijn mantra – ‘Niet vergeten, kip van Dilek eten’ – zich in mijn hoofd vastgezet. Met drie medewerkers om hem heen probeerde hij de file voor zijn truck weg te werken. Maar de rij bleef aanzwellen. De kipzucht was ongekend.

Chickzz
Om aan de grote vraag te voldoen, heeft hij inmiddels twee filialen in Nieuw-West geopend: eentje in Osdorp en eentje bij Sloterdijk. Hidayet is echter niet te stuiten. Toen hij zag dat er een kiosk vrij was aan de Willem de Zwijgerlaan, aarzelde hij dan ook geen moment. Twee weken terug opende hij er zijn derde filiaal. Eerder werd er in deze kiosk onder de naam ‘Chickzz’ ook al gegrilde kip verkocht. Daarvoor gingen er eenvoudige Hollandse maaltijden over de toonbank. ‘Daghap’ heette de zaak toen.

Scharrelkip
Nieuwkomer Hidayet  verkoopt hier zijn geliefde assortiment van gegrilde kippen, bouten en vleugels. Daarnaast vind je er kipvingers en grillworst van kip – al dan niet met kaas of pepertje Madame Jeanette. Hotdogs van kip zijn er ook, waarbij je kunt kiezen uit een eindeloze reeks sauzen. De basis van al zijn snacks is scharrelkip, ‘niet biologisch, wel halal’. Je ruikt de kip al van ver. Loop je neus achterna en heb geduld. Dilek Chicken is een behoorlijke populaire ‘jongen’!

 

DeWestkrant