Bij kippenkoning Dilek op het Mercatorplein vliegen de grappen over de toonbank

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Dilek op het Mercatorplein heeft heel veel fans, zo merkte Patricia toen ze er een kippetje ging eten. En dat is niet alleen vanwege de sappige kluifjes.

De eigenaar van Dilek Chicken is een echte Amsterdammer: grote mond, klein hart. Zo smelt hij bijna als hij over zijn dochter praat. “Dilek betekent ‘wens’ in het Turks. We hebben twee zonen. Toen mijn vrouw weer zwanger was, hoopte ik op een dochter. Mijn wens kwam uit. We hebben haar Dilek genoemd. Mijn overleden zus heet ook zo.”

Zijn mobiele wagen staat sinds eind augustus op het Mercatorplein. Voorheen parkeerde hij zijn kippentruck tegenover de Mediamarkt in Osdorp. Hij moest daar weg omdat de populaire zaak volgens de gemeente een gevaar zou zijn voor het verkeer bij het kruispunt. Aan de drukte bij zijn nieuwe standplaats te zien, zijn de fans hem gevolgd van Osdorp naar De Baarsjes en heeft hij vele nieuwe klanten aangetrokken.

In de krappe truck zorgen drie tot vier mannen dat de kippen lekker bruin worden. Scharrelkippen zijn het, ‘niet biologisch, wel halal’. Kip van het spit – half of heel, vleugeltjes of pootjes – grillworst van kip of kipfingers (4 euro per bakje). Wie van sappige kip houdt, gaat hier uit z’n dak. Wie van grappen houdt ook, trouwens.

“Sta je met Bouterse te bellen, broer?” Vraagt hij aan een Surinaamse klant. Tussen twee grappen in duikt het commerciële gevoel van de ondernemer op. Hij vertelt twee Surinaamse vrouwen dat hij ook saus van Madame Jeanette heeft. “Lekker bij een broodje grillworst.” Hij probeert mijn vriend over te halen om behalve kippenbouten ook kippenvleugels in te slaan. “Je vrouw betaalt toch.” Met besmeurde ‘kluifbekken’ lopen we richting huis. Zijn mantra blijft in mijn hoofd hangen: “Niet vergeten, kip bij Dilek eten.”
https://www.facebook.com/Dilek-Chicken-351351411688299/

DeWestkrant