Elektrische bakfiets doelwit van diefstallen 

Een bakfiets van het merk Urban Arrow in de wijk Houthaven. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Verschillende bewoners van de wijk Houthaven melden diefstallen van elektrische bakfietsen en onderdelen zoals accu’s. Het gaat om het merk Urban Arrow, een in de nieuwbouwwijk populaire gezinsbakfiets die zo’n vierduizend euro kost.

In de Facebookgroep Bewoners Houthaven meldt een gedupeerde dat eerst twee keer een accu werd gestolen, en daarna de hele bakfiets. Zij zegt van de politie te hebben gehoord dat er al ongeveer 25 bakfietsen uit de wijk zijn gestolen. 

Wegtillen
Het gaat om ‘enkele diefstallen’, aldus een woordvoerder van de politie. Hij adviseert om de bakfietsen met extra goede sloten vast te zetten, bijvoorbeeld aan een fietsenrek, paal of boom. “In het verleden stonden er beelden op internet waarop te zien is dat ze zo’n bakfiets met twee man wegtillen.”

Track and trace
Het gebruik van track and trace is ook het overwegen waard, volgens de politie. Met zo’n systeem op basis van GPS en een app kunnen bezitters altijd zien waar hun bakfiets is. Fietsenmerk Van Moof heeft al standaard anti-diefstal locatietracking ingebouwd in de eigen e-bikes.