Domper voor strandplan Houthaven: water niet schoon

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Het water van Houthaven is niet schoon genoeg om er in te zwemmen. Dat stelt de gemeente Amsterdam in reactie op initiatieven om een strand aan te leggen. Het betekent een domper voor het plan van bewoners die Facebookgroep Houthaven Beach hebben opgericht. Zij hoopten dat de gemeente zich zou inspannen om zwemmen bij de nieuwe woonwijk mogelijk te maken.

Maar de gemeente stelt dat het ongezond is om in het water van Houthaven te zwemmen. Het water staat in open verbinding met het IJ, dat een verzameling is van al het af te voeren water van het achterliggende gebied. Hierdoor voldoet het niet  aan de kwaliteitseisen vanuit de Europese Zwemwaterrichtlijn, aldus de gemeente.

Een andere reden is dat industrie in het verleden de bodem van Houthaven op veel plaatsen heeft vervuild. Ook dat heeft een negatieve invloed op de waterkwaliteit. De gemeente gaat niet zorgen voor voorzieningen, zoals trappetjes en ballenlijnen, omdat daarmee de indruk zou worden gewekt dat het water schoon genoeg is. 

Wie toch besluit om bij Houthaven te gaan zwemmen, doet dat geheel op eigen risico. Binnenkort gaat de gemeente waarschuwingsbordjes plaatsen.

Initiatiefnemer Michiel Bles van Houthaven Beach blijft optimistisch. Op Facebook laat hij weten dat hij de plannen bij de gemeente binnenkort verder hoopt uit te leggen. ’’Als we kunnen bewijzen dat het water wel van goede kwaliteit is (en dat is het!), dan gaat dat excuus niet meer op.’’ 

DeWestkrant