Valentijnsdag: 12x de mooiste bloemen kopen in West

De beste bloemenzaken in Bos en Lommer, De Baarsjes, Oud-West en Westerpark

Bloemenbinderij Veronica aan de Bos en Lommerweg. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Elke dag is een goede dag om je (potentiële) schatje je liefde te verklaren. Doe er op 14 februari een schepje bovenop en sla in bij de twaalf mooiste bloemenzaken van ons stadsdeel.

BOS EN LOMMER
Bloemenbinderij Veronica
Deze zaak op de Bos en Lommerweg heeft voor elke gelegenheid een passend boeket. Losse bloemen zijn er ook volop, zoals blauwe druifjes, mimosa en rozen. Volgens de eigenaren zijn rode rozen nog steeds dé bestseller op Valentijnsdag. Koop er eentje of een complete bos, eventueel in combinatie met gipskruid – voor een vleugje jaren 80-nostalgie.

DE BAARSJES
Admiraal
Dankzij Admiraal is de hoek van de Admiraal de Ruijterweg met de Willem de Zwijgerlaan de mooiste van heel Amsterdam. Sinds 1935 vind je er een kleurrijk assortiment om te zoenen. Van oer-Hollandse bloemen tot exemplaren die in de tropen niet zouden misstaan. Combineer er zelf lustig op los of kies een van de kant-en-klare boeketten. De Amsterdamse gezelligheid krijg je er gratis bij.

De Keijzer
Noem een bloem en je vindt haar in deze bloemenkiosk aan de Postjesweg. De Keijzer is een heus Hof van Eden en stelt nooit teleur. Tulpen en rozen in alle kleuren tot en met lila exemplaren aan toe. Bloemen in elk formaat en dus voor iedere vaas. Ik heb er ooit gladiolen, lelies en zonnebloemen ingeslagen, maar ook fresia’s en anjers. Wat er met Valentijnsdag gaat gebeuren, weten de verkopers nu al. “Met al die Engelstaligen in de buurt, zijn de rode rozen dan niet aan te slepen. Voor Amerikanen en Engelsen is dat dé Valentijnsbloem.” Kort daarna vliegt de mimosa de kraam uit. “Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Daar horen bosjes mimosa bij.”

OUD-West
Arjan Bloemen
In de bijna dertig jaar dat deze bloemenboutique in de Eerste Helmersstraat zit, is de zaak uitgegroeid tot een begrip. De kleuren en geuren komen je tegemoet zodra je er binnenkomt. Dat Arjan bloemschikken tot kunst heeft verweven, is overal te zien. Wil je dat ook leren, volg dan een van zijn workshops. Voor nu: selecteer de bloemen naar jouw keuze en laat een medewerker je helpen om daar het liefste, mooiste en creatiefste boeket van te maken.

Bloemenweelde
Behalve een fraaie collectie rozen, heeft deze bloemist in de De Clercqstraat een groot aantal Valentijnsboeketten met blije namen als Alles is liefde, Verleiding en Liever verliefde. Welke Valentijn kan daar nou weerstand aan bieden?

Blossom
Veel van de bloemen bij Blossom in de J.P. Heijestraat lijken zo uit een pluktuin te zijn gelopen. Behalve wilde bloemen zijn er ook ‘gewoon’ rozen en bijvoorbeeld bosjes lathyrus. Speciaal voor Valentijnsdag hebben de medewerkers een paar boeketten gecreëerd, inclusief ‘een lief rose hartje’ van rozen.

Flowers & Powers
Deze bloemenzaak in de De Clercqstraat staat voor ‘flowerfun’. Behalve verschillende verse bloemen heeft deze zaak ook veel gedroogde bloemen. Wil je leren hoe je (droog) bloemen moet schikken, boek dan een van de workshops. Surf je naar de site, dan duiken diverse Valentijnsboeketten op: The You Got Me, bijvoorbeeld. Speel er het gelijknamige nummer van The Roots bij af om de stemming erin te brengen.

Mooi Anders Bloemen
De eigenaar van deze boutique in de Bilderdijkstraat noemt zichzelf ‘een plantnerd’. Maar behalve fraaie planten heeft hij ook een selectie fijne bloemen. Ze zijn per stuk te koop of in de vorm van een stijlvol boeket. Hij werkt graag met de symboliek van bloemen. Op verzoek kan hij een ‘boeket met een betekenis’ samenstellen, zoals een Eerste Date Boeket, Stille Aanbidder Boeket of Ware Liefde Boeket. Na een van zijn workshops bloemschikken, kun je dat ook zelf doen.

WESTERPARK
Jantje Boeketje
Bij deze bloemenkiosk op de brug in de Van Limburg Stirumstraat is het altijd feest. Jan Visser en zoon Daniel zijn de zon van de Staatsliedenbuurt. Vooral pa grapt en grolt erop los. Een grote mond en veel bravoure, maar een hart van goud. Hij heeft altijd aandacht voor iedereen; van piepjong tot stokoud. ‘Onze’ Jan is een man om van te houden. En dat niet alleen: hij verkoopt ook nog eens superbloemen. Het kan aan mij liggen, maar het lijkt wel of zijn tulpen langer mooi blijven dan veel andere tulpen. Wil je lelies, neem dan vooral de tijd. Vader en zoon verkopen ze in allerlei kleuren en typen en geven op verzoek bij iedere lelie ondertiteling. Handig: geurloze lelies zijn er ook. Jan houdt het meest van ouderwets gezellige bonte boeketjes, maar verkoopt ook boeketten die iets soberder en dus hipper zijn. Vertel gerust wat voor type je (potentiële) geliefde is. De twee mannen denken graag met je mee en leiden je moeiteloos naar het perfecte cadeau.

Miranda’s Bloemenboetiek
Vertrouwd adres in de Spaarndammerstraat. Miranda maakt het liefst boeketten met chrysanten, rozen en gladiolen. Maar laat zich vanzelfsprekend ook inspireren door andere bloemen die in het seizoen zijn.

Puur Bloemen
Dit pareltje in de Tweede Hugo de Grootstraat palmt je gegarandeerd in met zijn zorgvuldig geselecteerde bloemencollectie met opvallend veel exotische verschijningen. Maar of het nu om orchideeën, anjers, gloriosa’s, helleborussen, rozen of Franse tulpen gaat, eigenares Aafje weet er wel raad mee en maakt er moeiteloos een sprankelend boeket van.

Vredehof
Deze bloemenstal is een paar meter verwijderd van de begraafplaats aan de Haarlemmerweg. Weer of geen weer: bij deze zaak kun je altijd terecht. Bijvoorbeeld voor fresia’s, rozen, tulpen, anjers en lelies. Daarnaast zijn er ook altijd gulle, ouderwets gezellige boeketten. Bij liefdesverklaringen en zo kun je de wit-paarse boeketten beter overslaan. Volgens mijn Indische moeder horen zulke bloemen bij begrafenissen. Met rood zit je in ieder geval altijd goed. Geel zie ik zelf ook wel zitten: deze kleur verwijst naar het licht, de lente en de zon. Wie wil er nou niet andermans zonnetje zijn?

Bloemenzaak De Keijzer. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant