Kritiek Ombudsman op behandeling marktlieden Plein ’40-’45

Marktondernemers beboet; zij ervaren 'intimiderend overheidsgedrag'

De markt op Plein '40-'45. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op de markt van Plein ’40-’45 is sprake van gevaarlijke en onwenselijke situaties door toedoen van de gemeente. Dat stelt ombudsman Munish Ramlal. Hij roept de gemeente op om snel actie te ondernemen op klachten van marktondernemers. Die krijgen volgens hem boetes voor zaken die zij moeilijk kunnen voorkomen. Marktlieden ervaren dit als ‘intimiderend overheidsgedrag’, aldus Ramlal. 

Op Plein ’40-’45 zijn volgens Ombudsman Ramlal problemen met de inrichting en veiligheid van de markt, afval, het optreden van handhavers en de bejegening van marktkooplieden door de gemeente. Hij baseert deze conclusie op gesprekken met marktkooplieden, klachten en bezoeken ter plekke.

Een van de problemen is dat marktlieden niet eerder dan om 16 uur mogen beginnen met opruimen en uiterlijk om 18 uur weg moeten zijn. Onder tijdsdruk moet er veel verkeer via slechts één uitgang, aldus Ramlal. Regelmatig worden boetes uitgedeeld die volgens Ramlal vooral worden veroorzaakt door de inrichting van de openbare ruimte. “En door die ene, beperkte ontsluiting van het marktplein zijn er gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers en voetgangers en meerdere onwenselijke situaties voor marktondernemers.”

D66 en JA21 hebben gevraagd om een debat met wethouder Sofyan Mbarki (economische zaken) over de manier waarop de gemeente omgaat met de marktlieden op Plein ’40-’45. Erik Schmit (D66) schrijft dat er een ‘onwerkbare situatie dreigt te ontstaan, die op korte termijn negatief impact heeft op het functioneren van de markt en op de marktondernemers’.