Hier kopen bewoners van De Baarsjes hun kimono

Zout Cosmetica, rechts in de etalage een kimono. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Overal in West vind je kleine, unieke winkeltjes die Amsterdam nog meer karakter geven. Zout Cosmetica aan de Admiraal de Ruijterweg is daar een voorbeeld van. “De naam van de winkel dekt de lading allang niet meer.”

Elke keer als Diana vakantie vierde in het geboorteland van haar Israëlische man was het raak. Wéér sloeg ze cosmetica met mineralen uit de Dode Zee in. “Waarom ga je die spullen thuis niet verkopen”, opperde haar man zo’n vier jaar terug. Dat leek haar wel wat. Diana verbouwde het voorste gedeelte van hun huis in de Admiraal de Ruijterweg en maakte er een winkel van: Zout Cosmetica.

Badzout
Haar zaak zit ietwat vermomd tussen de woonhuizen. Ik was er al vaak langs gelopen, maar stapte er pas vandaag over de drempel. Meteen valt op dat hier lang niet alleen draait om zout. Natuurlijk kun je er wel zout vinden, zoals badzout uit de Dode Zee of uit de Himalaya, maar dat is maar een fractie van het totale aanbod. “Het is een beetje uit de hand gelopen”, lacht Diana. “Na een tijdje ging ik ook sieraden verkopen – oorbellen, kettingen, armbandjes. Van het een kwam het ander. Inmiddels dekt de naam van de winkel de lading allang niet meer.”

Welness, beauty, feelgood
Haar zaak is open van woensdag tot en met zaterdag. Op afspraak kun je er ook op andere dagen terecht. “Gewoon bellen, dan kom ik eraan.” Diana’s Winkel van Sinkel staat garant voor funshoppen in huiselijke sfeer. Gedempt licht, gemiauw van poes Bibi uit de kamer ernaast. “Ik heb haar al 18 jaar. Ze is aan het dementeren. Af en toe vraagt ze om aandacht.” In Diana’s shop vind je cadeaus in elke hoek. Wellness, beauty en feelgood lopen als een rode draad door het assortiment. Stapels doeken in verschillende dessins. Voor op het strand, de yogamat, in de spa of als decoratiestuk. Gekleurde bloemenvaasjes, geurkaarsen, gebloemde toilettasjes. Ben je gevoelig voor keuzestress, dan gaat je hoofd hier tollen als een dolle.

Natuurlijke ingrediënten
En dan heb ik het nog niets eens over de cosmetica gehad. Deze producten variëren van douchegels en bodylotions tot body butters en scrubsponsen met zeep (3,95 euro per stuk). Stuk voor stuk knallen ze van de natuurlijke ingrediënten als avocado-olie, arganolie, aloë vera, olijfolie én modder uit de Dode Zee. Diana heeft een zwak voor pure producten én producenten met een goed verhaal.

Syriana Solidarity Soap
Duik maar eens in de achtergrond van de Syriana Solidarity Soap en van de kimono’s van Imbarro. De zeep die in de Syrische stad Aleppo wordt gemaakt is wereldberoemd. Omdat door de oorlog de productie stilligt, wordt de zeep van olijf- en laurierolie nu gemaakt in het zuiden van Turkije. De opbrengst van de verkoop van de ‘solidariteitszeep’ gaat naar Kids Rainbow, een organisatie die zich inzet voor onderwijs aan gevluchte Syrische kinderen in de Turkse regio Gaziantep.

Kimono’s van Imbarro
Imbarro is een Nederlands merk voor interieur- en modeaccesoires. Diana verkoopt er toilettasjes, sjaals en kimono’s van. Volgens de website van het bedrijf worden de producten in India gemaakt met respect voor het milieu, de producenten en consumenten. Fairtrade, dus. “Vooral de kimono’s met paradijs-print zijn een bestseller”, zegt Diana. Die ‘blije’ badjassen met vogels en bloemen verkoopt ze in allerlei kleuren (59,50 euro per stuk). Echte blikvangers zijn het. “In de zomer kochten jonge vrouwen zulke kimono’s voor een festival. Tank top eronder en gaan. In de buurt zijn ze ook heel populair. Ik weet precies wie welke kleur kimono heeft. Het zou leuk zijn om op zondagochtend een groepsfoto te maken van alle bewoners in hun kimono.”

Foto: Patricia Jacob.

 

 

DeWestkrant