Oud-wielerkampioen Piet van Heusden (93) overleden

Piet van Heusden in 2018 bij de Ronde van de Orteliusstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Wielrenner Piet van Heusden is overleden op 93-jarige leeftijd. Van Heusden werd in 1952 wereldkampioen op de baan in Parijs. Op het Mercatorplein -waar hij een groot deel van zijn leven woonde- werd dit na zijn terugkeer spontaan gevierd door een grote menigte. 

In zijn leven reed Van Heusden veel wedstrijden en ook straatraces, die vooral in de jaren vijftig populair waren in Amsterdam. Hij speelde een belangrijke rol toen in 2017 de Ronde van de Orteliusstraat nieuw leven werd ingeblazen door wielerliefhebbers en buurtbewoners. In zijn jonge jaren had hij de straatrace in De Baarsjes verschillende keren gereden. 

Ronde van de Orteliusstraat
Van Heusden was jarenlang eregast bij de Ronde van de Orteliusstraat in september en huldigde de winnaars. Een van de wedstrijden werd naar hem vernoemd: de Grote Prijs Piet van Heusden. Hij genoot ervan om tussen enthousiaste wielerliefhebbers te zijn, in de buurt waar hij tientallen jaren woonde. 

Stadsfiets
Van Heusden was tussen 1948 en 1958 ‘broodamateur’ op de fiets. Hij begon op zij 19e met wielrennen, met een stadsfiets met houten wielen waar hij de spatborden vanaf had gesloopt en een krom stuur op had gezet. Hij bleek een groot talent. In 1952 werd hij kampioen van zijn wielervereniging ASC Olympia.

Cabriolet op Mercatorplein
Hij werd later dat jaar geselecteerd voor het wereldkampioenschap baanrennen in het Parc des Princes in Parijs. Van Heusden was nog nooit in het buitenland geweest. Op de baan in Parijs pakte hij goud. Bij thuiskomst zag het Mercatorplein ‘zwart van de mensen’, vertelde hij later. Bij de spontane huldiging maakte Van Heusden een zegetocht in een Amerikaanse cabriolet. 

Van Heusden bleef tot op hoge leeftijd fietsen vanuit zijn latere woonplaats Uithoorn. 

Huldiging van Piet van Heusden in 1952 op het Mercatorplein.