Ronde van de Orteliusstraat krijgt Frans tintje

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De buurt krijgt zaterdag een Frans tintje tijdens de Ronde van de Orteliusstraat. Met het succes van Team Jumbo in de Tour de France lijken de gloriedagen van het Nederlandse wielrennen terug. De derde editie van de Ronde van de Orteliusstraat is een ode aan de tijden dat Nederlandse renners in Frankrijk de dienst uitmaakten op de fiets, aldus de organisatie.

De ‘Ronde van West’ werd na een lange afwezigheid in 2017 weer voor het eerst georganiseerd in De Baarsjes. Na een eveneens succesvolle ronde in 2018 is er zaterdag 7 september vanaf 12 uur alweer een derde editie. De organisatie wil de wijk opnieuw omtoveren tot ‘het kloppende hart van het Amsterdamse wielrennen’. Verder is er eten, drinken, muziek en een kleine markt.

Nieuw zijn de ‘funraces’ om de Henk Faanhof Bokaal (mannen) en de Keet Bokaal (vrouwen). Behalve dat het precies zeventig jaar geleden is dat Faanhof uit de Van Spilbergenstraat wereldkampioen werd bij de amateurs, won hij in 1954 de Touretappe naar Bordeaux. De ‘zingende sprinter’ staat dit jaar centraal in de stad waar hij groot werd.

De Orteliusbuurt bracht naast wijlen Henk Faanhof meer kampioenen op de fiets voort. Piet van Heusden, woonachtig op het Mercatorplein, werd wereldkampioen op de baan in 1952 in Parijs. De inmiddels 90-jarige Van Heusden zal zaterdag opnieuw eregast zijn. Hij verricht de huldiging bij de seizoensfinale van de NL Crit Series (Fixed Gear Racing) bij de mannen. Een wedstrijd die naar hem is vernoemd: Grote Prijs Piet van Heusden.

Voor het eerst is er een race voor talenten van 13 tot en met 16 jaar. Ook nieuw is een Loopfietsjesrace voor de allerjongsten, naast de KidsRace en de Dikke Banden Race. De Alleycat Race vertrekt vanuit de Orteliusstraat voor een tocht dwars door de stad. Het gehele programma -met een afterparty in MidWest- is hier te vinden.