Ronde van de Orteliusstraat is weer terug

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Na het succes van vorig jaar april keert de Ronde van de Orteliusstraat nieuwe-stijl weer terug in De Baarsjes. En wel op zaterdag 8 september. De koers is weer terug in Amsterdam. Mede-organisator Rim Voorhaar praat ons bij.

“Het mooiste van een hele dag aan racen op de fietsen waren toch wel de ogen van de vele kinderen die ernaar keken. Groter konden die ogen amper zijn. Logisch. Zo vaak zie je ook weer niet hoe een enorme menigte zich in je eigen straat achter dranghekken staat te vergapen aan mannen en vrouwen die voorbij stuiven op dure racefietsen. Sommige reden zelfs zonder remmen of versnellingen op hun fietsen. Fixies.

In de Orteliusstraat zijn, zoals in de meeste straten van Amsterdam, normaal gesproken auto’s de baas. Maar tijdens de ‘RvdO’ even niet. Maar liefst 250 autobezitters parkeerden hun wagen de avond ervoor zonder morren elders in de wijk. Op last van de vergunning die het stadsdeel aan ons afgaf voor de rentree van een beroemde, maar bijna vergeten Amsterdamse koers: de Ronde van de Orteliusstraat. Voor het laatst gereden halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw.

In die tijd was Piet van Heusden een grote meneer. Hij woonde aan het Mercatorplein toen hij in 1952 wereldkampioen achtervolging werd op de baan in het Parc de Princes van Parijs. Toen Piet terugkeerde uit Frankrijk zag het plein zwart van de mensen die hem opwachtten om samen de verovering van zijn regenboogtrui te vieren.

Dezelfde Piet stond precies 65 jaar later weer centraal in de wijk. Dit keer als eregast van de RvdO waar de finalerace van de dag naar hem werd vernoemd: de Grote Prijs Piet van Heusden. Een strijd voor baanfietsen dus zonder remmen en versnellingen. Net als de ‘Aandewiel’ waar Piet zelf nog op koerste. De ogen van de omstanders werden alleen maar groter. En niet alleen bij de allerjongsten.

Ik ben niet religieus, maar een ding weet ik wel: God is rond. Een bal of wiel krijgt velen in beweging. Inclusief een waar leger aan fantastische vrijwilligers. Zelfs in Amsterdam waar de koers op straat voor altijd leek verdwenen door de komst van de auto. Doodzonde. Geen eerlijker vervoermiddel dan de fiets. En een ideaal attribuut om de jeugd van nu mee achter hun schermpje vandaan te lokken. Echte avonturen ervaar je vooral met je eigen lichaam. In de buitenlucht.

De RvdO is een echte ronde voor en door de buurt. Inclusief een Dikke Banden Race voor de jongsten en een ‘open race’ voor vrouwen en mannen (WattWorks). En natuurlijk is er weer de GP Piet van Heusden, gereden door de NL Crit Series. En Piet doet weer de prijsuitreiking. Nieuw is de mediastrijd om de Met het oog op morgen-bokaal, vernoemd naar het bekende radioprogramma van de NOS. Ook zijn er vele ‘side-events’ voor jong en oud, inclusief de zogenaamde ‘Bergetappe’.

Zaterdag 8 september hebben we als organisatie niet zomaar gekozen als datum. De ‘RvdO2018’ vormt het hart van een weekend lang fietsen in Amsterdam. Op vrijdagavond 7 september vindt in MidWest (Cabralstraat 1) een Wielercafé plaats, georganiseerd door Start To Meet Amsterdam. En op zondag 9 september 2018 is het tijd voor de 13de editie van de Gerrie Knetemann Classic, de tourtocht met start en finish in het Olympisch Stadion. De koers is echt weer terug in Amsterdam!”

Kijk hier voor het programma.