‘Start Tour de France in Nieuw-West’

Start van de Ronde van de Orteliusstraat in 2018. Wielrennen wint aan populariteit. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

GroenLinks wil de start van de Tour de France in 2025 naar Amsterdam halen. Het grootste wielerevenement ter wereld zou buiten het centrum moeten plaatsvinden, waarbij de wielerbaan aan de Sloterweg een voor de hand liggende startplek is, zo stelt raadslid Dorrit de Jong in het initiatiefvoorstel. Nieuw-West, Noord en Zuidoost zijn volgens haar het beste geschikt voor de Tour.

In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. De start van de Tour zou als topsportevenement het feestjaar verder luister bij kunnen zetten. Amsterdam kan zich volgens De Jong zo meer op de kaart zetten als duurzame en gezonde fietsstad. Ze wijst op de toenemende populariteit van wielrennen in de stad, met de recente terugkeer van oude wielerkoersen als de Ronde van de Orteliusstraat en Ronde van de Westerstraat.

De Jong vraagt het college van B en W om een haalbaarheidsonderzoek te starten, waarbij de thema’s duurzaamheid en verbinding centraal staan. Ook stelt ze voor om te bekijken of samenwerking mogelijk is met Rotterdam en Utrecht. 

Het raadslid van GroenLinks stelt verder voor om de samenwerking te zoeken met wielerclubs en organisatoren van wielerrondes in de stad voor allerlei ‘side events’. Een idee van de nieuwe wielervereniging Cycle Capital is om een nachtronde over de A10 te organiseren. Die zou volgens haar goed in 2025 voor het eerst plaats kunnen vinden. 

De Tour de France is één keer eerder in Amsterdam begonnen: in 1954. De symbolische start vond plaats in het Olympisch Stadion, de echte start vervolgens op de Sloterweg. 

DeWestkrant